MedWatch

Medicinalfirma lancerer første EMA-godkendte cannabismiddel i Danmark

GW Pharmaceuticals lancerer nu det første cannabisbaserede lægemiddel, som er godkendt af de europæiske sundhedsmyndigheder, på det danske marked.

Epidyolex, stavet Epidiolex i USA, blev godkendt af FDA i juni 2018 og EMA i september 2019. Foto: Kathy Young / AP / Ritzau Scanpix

Det britiske medicinalselskab GW Pharmaceuticals lancerer nu lægemidlet Epidyolex, der er baseret på cannabidiol, et af de aktive stoffer i cannabisplanten, i Danmark.

Epidyolex er det første cannabisbaserede lægemiddel, som er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur EMA, og som dermed har bestået agenturets krav til udvikling af lægemidler.

Dermed adskiller midlet sig fra medicinsk cannabis, der ikke er godkendt af EMA, men som er tilgængelig under en forsøgsordning i Danmark.

Epidyolex er godkendt mod to former for epilepsi ved navn Lennox-Gastaut-syndrom og Dravet-syndrom.

"Det er godt nyt for danske patienter og familier, som nu har adgang til et klinisk testet, videnskabeligt underbygget, godkendt og tilskudsberettiget cannabisbaseret lægemiddel," skriver Chris Tovey, der er driftsdirektør hos GW Pharmaceuticals, i en pressemeddelelse.

"Vi er stolte af at kunne gøre lægemidlet tilgængeligt i Danmark og ser frem til at samarbejde med det danske sundhedsvæsen og lægerne for at understøtte adgangen til godkendte cannabisbaserede lægemidler," skriver han videre.

Epidyolex er det andet cannabisbaserede lægemiddel, som er godkendt i Danmark. GW Pharmaceuticals fik nemlig godkendt det cannabisbaserede lægemiddel Sativex mod spasticitet ved multipel sklerose i Danmark i 2011, men det middel er ikke EMA-godkendt.

EMA godkendte Epidyolex i september 2019, efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, havde godkendt midlet i juni 2018.

EU står til at godkende første cannabis-lægemiddel

Lundbeck-rival sender epilepsimiddel med cannabis på markedet

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier