MedWatch

EU står til at godkende første cannabis-lægemiddel

Det britiske medicinalselskab GW Pharmaceuticals har som det første selskab nogensinde fået en positiv anbefaling med fra det ekspertpanel, som indstiller lægemidler til godkendelse i EU.

Foto: Carlos Osorio/REUTERS / X06772

EU-borgere med epilepsisygdommene Lennox-Gestauts syndrom og Dravets syndrom står snart til at kunne få behandling med det cannabisbaserede lægemiddel Epidyolex. I hvert fald hvis det står til den europæiske lægemiddelstyrelses ekspertpanel CHMP.

Fredag har ekspertpanelet nemlig givet skrevet under på at anbefale midlet som en behandling for de to alvorlige epilepsisygdomme, der som regel rammer i den tidlige barndom. Derfor anbefaler CHMP også Epidyolex som en behandling til børn helt ned i 2-årsalderen.

Det er første gang, CHMP har givet en anbefaling til et lægemiddel, som er baseret på stoffer fra cannabisplanten – der er altså ikke tale om medicinsk cannabis – og GW Pharmaceuticals’ chef Justin Glover er da også hurtig til at kalde det et historisk gennembrud for epilepsibehandling.

"Dagens positive CHMP-anbefaling til Epidyolex markerer en kæmpe milepæl for patienter og deres familier, som kæmper med at kontrollere to af de mest alvorlige og livstruende former for epilepsi blandt børn."

Anbefalingen er ikke en endelig godkendelse, EU Kommissionen skal først sige god for midlet, men det ville være overordentligt usædvanligt, hvis de modsatte sig CHMP’s anbefaling. Så midlet vil sandsynligvis være endeligt godkendt i EU inden for de næste to måneder – i USA blev midlet godkendt sidste år og har været på markedet siden årsskiftet.

I USA er Epilyolex ydermere en konkurrent til et af Lundbecks midler, Onfi, som for øjeblikket allerede er hårdt presset af kopimidler (Lundbeck sælger ikke Onfi i Europa).

I USA er GW Pharmaceuticals dog også blevet kritiseret for at sætte en høj pris på lægemidlet, mere end 30.000 dollar (omkring 200.000 kr.) for et års behandling, men når selskabet alligevel kan slippe godt fra det, skyldes det, at der er behov for nye midler mod Lennox-Gestaut og Dravet. For de tilgængelige behandlinger er langt fra altid effektive, hvorfor der er behov for flere typer af medicin, som fungerer forskelligt.

Mere fra MedWatch

Headhunter: Afgående Leo-boss var et flop

Det var et fejlskud at ansætte Catherine Mazzacco som adm. direktør for Leo Pharma, vurderer headhunter, der ser afgangen som et naturligt skridt forud for børsnoteringen af Leo Pharma. Til at styre den proces i mål vil bestyrelsen efter alt at dømme skulle til udlandet for at finde den rette profil, lyder det videre.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier