Novo-forskningschef om fedmestudie: "Vi kunne ikke have håbet på en bedre start"

Det første fase 3-studie med Novo Nordisks semaglutid mod fedme overgik selskabets forventninger og beviser ifølge forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen, at fedme er en kronisk sygdom, der skal behandles ligesom diabetes eller forhøjet blodtryk.
Mads Krogsgaard Thomsen, forskningsdirektør i Novo Nordisk. | Foto: Jacob Ehrbahn / Ritzau Scanpix
Mads Krogsgaard Thomsen, forskningsdirektør i Novo Nordisk. | Foto: Jacob Ehrbahn / Ritzau Scanpix

Onsdag aften kunne Novo Nordisk for første gang fremvise fase 3-resultater med selskabets alsidige lægemiddel semaglutid som behandling mod fedme – et udbredt sygdomsområde, som Novo Nordisk gerne vil være det første medicinalselskab, der for alvor indtager.

Og resultaterne var bedre, end hvad selskabets selv turde forvente på forhånd.

"Vi er virkelig glade. Jeg havde stillet i udsigt, at det var forventeligt med et vægttab i omegnen af 10 til 15 pct. med semaglutid, hvilket ville svare til cirka det dobbelte af Saxenda (det eneste godkendte fedmemiddel fra Novo Nordisk, red.)," siger han.

I stedet gav semaglutid et vægttab på 17,4 pct. i studiet – eller 18,2 pct., hvis man kun medregner de patienter, der rent faktisk færdiggjorde studiets 68-uger-lange behandling.

"Vi kunne ikke have håbet på en bedre start," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Kronisk behandling

En ting er selve vægttabet. Noget andet er den hypotese, som studiet egentlig var designet til at efterprøve. Novo Nordisk ville nemlig bevise, at det var bedre at få vedvarende behandling i 68 uger med semaglutid end kortvarig behandling i 20 uger.

Derfor fik alle patienter i studiet semaglutid i 20 uger, hvorefter de blev opdelt i to grupper, der enten fik semaglutid eller placebo i 48 yderligere uger.

Resultatet var, at patienterne på semaglutid tabte sig yderligere over de 48 yderligere uger, mens patienterne på placebo gjorde det stik modsatte og tog vægt på.

"Det efterligner den situation, der hidtil har været ude i verden," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

"Hidtil har læger og patienter været ganske tilbageholdende med at bruge medicin, og hvis de har brugt medicin, så har de kun brugt det i kort tid. Patienterne er blevet en smule skuffede og har ikke fået det vægttab, de havde håbet, og så stopper de behandlingen," siger han videre.

Studiet viser ifølge Mads Krogsgaard Thomsen, at det giver mening i stedet at lave en vedvarende behandling med semaglutid. Det fører til yderligere vægttab for patienterne, hvorimod en kortvarig behandling fører til, at patienterne tager på igen.

"Det fortæller samfundet, at svær overvægt er en medicinsk tilstand, der skal behandles kronisk. Hvis du havde forhøjet blodtryk eller diabetes, så ville din læge ikke sige, at du kun skulle tage din medicin i fire-fem måneder, og så går det over. Det ved vi jo godt. Det er en kronisk behandling. Det samme er behandlingen af svær overvægt, hvilket det her studie viser," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Den devise – at fedme er en kronisk sygdom – har Novo Nordisk i mange år fremført for læger, lovgivere og patienter som en del af selskabets mission om at opdyrke fedmemarkedet.

Den finansielle følgevirkning er selvfølgelig, at Novo Nordisk også kan tjene væsentligt flere penge på kroniske fedmebehandlinger end kortvarige fedmebehandlinger.

Fedmens metformin

Mads Krogsgaard Thomsens mål med semaglutid er klart: Det skal være en standardbehandling inden for fedme, ligesom metformin er det inden for diabetes.

"Det, man mangler inden for fedme, er det som englænderne kalder et anchor drug. Et anker, man kan gå til som basisbehandling. Alle starter på metformin inden for diabetes. Vores aspiration er, at semaglutid skal udvikles til at kunne blive en form for basisbehandling for svært overvægtige," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

"Med blot 15 pct. vægtreduktion kan man jo tage mennesker med et BMI på 35 og få dem ud af fedmeområdet, altså ned under 30," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Et BMI på 30 udgør grænsen mellem overvægtig og svært overvægtig.

Tre yderligere studier

Det studie, som Novo Nordisk netop har fremvist resultater fra, hed Step 4, og er et af otte studier ved navn Step 1-8, som afprøver semaglutid mod fedme. 

De første fire studier, Step 1-4, skal danne grundlag for en godkendelsesansøgning, som selskabet vil indsende i første halvår af 2021.

Mads Krogsgaard Thomsen fortæller, at resultaterne fra de resterende afgørende studier, Step 1, 2 og 3, forventeligt vil drysse ind "over de næste par måneder."

"Studierne er færdige. Der er ikke længere patienter i behandling. Så jeg har nu en hel hær af statistikere og data managere og dygtige læger, som analyserer tallene," siger han.

Det største og vigtigste studie, som Mads Krogsgaard Thomsen kalder "rygraden i programmet," er Step 1, som er et klassisk placebokontrolleret studie med 2000 patienter, der måler semagutids effekt.

Step 2 er et studie af patienter, der både er svært overvægtige og har diabetes, mens Step 3 er et studie, hvor Novo Nordisk kombinerer intensiv adfærdsterapi med semaglutid for at opnå et maksimalt vægttab.

"Det er fire vigtige studier, men jeg vil sige, at vi er off to a good start," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Novo Nordisks semaglutid viser overlegne resultater i fase 3-studie mod fedme

Novo Nordisk gør sit topprodukt klar til næste store vækstområde – fedmekampagne baner vejen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også