Kinesisk biotekselskab går på børsen for at rejse penge til CAR-T-behandlinger

Det kinesiske selskab Nanjing Legend Biotech planlægger at gå på børsen i USA for at rejse kapital til selskabets pipeline af CAR-T-kræftbehandlinger, som selskabet arbejder sammen om med Johnson & Johnson.
Det kinesiske selskab Nanjing Legend Biotech, som Genmab-partneren Johnson & Johnson arbejder sammen med, er på vej på børsen i USA. | Foto: Elaine Thompson/AP/Ritzau Scanpix
Det kinesiske selskab Nanjing Legend Biotech, som Genmab-partneren Johnson & Johnson arbejder sammen med, er på vej på børsen i USA. | Foto: Elaine Thompson/AP/Ritzau Scanpix

Det kinesiske selskab Nanjing Legend Biotech, som Johnson & Johnson arbejder sammen med, er på vej på børsen i USA, hvor selskabet vil rejse penge til at finansiere udviklingen af CAR-T-kræftbehandlinger.

Det skriver Nanjing Legend Biotech i en kortfattet meddelelse.

Hvor mange aktier, der bliver udbudt og til hvilken pris, er endnu ikke fastlagt, oplyser selskabet, der for størstedelens vedkommende er ejet af det amerikanske biotekfirma Genscript Biotech.

Med hovedkandidaten JNJ-4528 på vej mod en mulig godkendelse, og Legend Biotech der bruger stadig flere mio. dollar på at udvikle flere CAR-T-terapier, har Genscript Biotech nu altså besluttet, at det er tid til at spinne selskabet ud og lade det figurere på børslisterne i USA.

Johnson & Johnsons farmaenhed, Janssen, bragte Legend Biotech på landkortet i 2017, da den amerikanske life science-kæmpe betalte mindst 2,2 mia. kr. for halvdelen af de fremtidige indtægter fra salg af Legend Biotechs eksperimentelle CAR-T-behandling kaldet LCAR-B38M mod knoglemarvskræft.

De to selskaber deler både udgifter og overskud ligeligt mellem sig, bortset fra det kinesiske marked, hvor Nanjing Legend Biotech afholder 70 pct. af udgifterne mod også at modtage 70 pct. af overskuddet.

Senere indlicenserede Janssen også celleterapien kaldet JNJ-68284528 fra Nanjing Legend Biotech – også mod knoglemarvskræft – og i april sidste år fik midlet en særstatus i EU, der kan lette dets udvikling og godkendelse i Europa.

Det danske biotekselskab Genmab og dets amerikanske partner Janssen har sat sig tungt på markedet for behandling af knoglemarvskræft med det storsælgende lægemiddel Darzalex.

En række aktører står dog på spring til at udfordre en del af dette milliardmarked med netop den medicinske behandling bestående af modificerede versioner af patienternes egne immunceller (CAR-T).

Genmab-boss Jan van der Winkel har i Dagbladet Børsen tidligere afvist CAR-T-behandling som en mulig udfordrer til guldægget Darzalex, som særligt de udenlandske finanshuse har advaret mod.

CAR-T betegnes ofte som næste bølge af kræftbehandling, hvor især Novartis, Kite Pharma og Juno Therapeutics har kæmpet om at komme først på markedet.

Denne ære tilfaldt imidlertid Novartis, der i august 2017 blev det første selskab til at få godkendt sin CAR-T-behandling Kymriah i USA. Også Bluebird Bio er, sammen med Celgene, i gang med udviklingen af et CAR-T-middel, der ligesom LCAR-B38M udvikles som en mulig behandling af knoglemarvskræft.

Nanjing Legend Biotech har pt. 9 lægemidler i pipelinen, hvoraf et er i fase 3, tre er i fase 2, seks i fase 1, mens de sidste to er prækliniske.

Genmabs topchef: Rivaler kan bare komme an

Kinesere viser ”legendariske” data på Genmab-område

J&J indgår milliardaftale på Genmab-område

Genmab-partner får regulatorisk forlomme for celleterapi mod knoglemarvskræft 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også