Amerikanske delstatsanklagere afviser opiod-forlig til milliarder

21 delstatsanklagere i USA har afvist et forlig til 18 mia. dollar med tre medicinaldistributører i forbindelse med opiodkrisen, skriver The Wall Street Journal.
Foto: Patrick Sison/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Patrick Sison/AP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Et forlig til 18 mia. dollar er blevet afvist af 21 delstatsanklagere. De er uenige med de øvrige stater om størrelsen af beløbet, som tre medicinaldistributører skal betale i erstatning for deres del af ansvaret for opiodkrisen i USA.

Det skriver The Wall Street Journal med henvisning til kilder med kendskab til sagen.

De 21 anklagere vurderer, at 18 mia. dollar, som skal betales over 18 år, langt fra er nok, og at erstatningen bør være et sted mellem 22 og 32 mia. dollar, ligesom pengene ønskes betalt over en kortere årrække.

Meldingen fremgår af et brev, som delstaterne har sendt til advokaterne, der repræsenterer de tre virksomheder, Mckesson, Cardinal Health og Amerisourcebergen.

"Hver af jer har udtrykt, at jeres klienter ønsker et globalt forlig. Det er vores kollektive synspunkt, at det senest kommunikerede tilbud sandsynligvis ikke vil nå det mål. Vi inviterer jer til at diskutere vore specifikke udfordringer mere fuldstændigt, så et globalt forlig kan indgås," står der i brevet.

Flere end tusinde sager er anlagt mod selskaberne i medicinalsektoren, herunder også Johnson & Johnson og israelske Teva, og flertallet af sagerne er samlet i et kompleks i en føderal domstol i Cleveland. Delstatsanklagerne fører dog i de fleste tilfælde deres sager mod selskaberne i lokale retter.

Medicinalselskaberne og distributørerne er blevet beskyldt for at være ansvarlige for den amerikanske opiodkrise, fordi de gennem aggressiv markedsføring underspillede farerne ved de smertestillende midler, herunder afhængigheden, ligesom de også oversvømmede markedet med præparater.

Et eksempel er den lille by Kermit i Vest Virginia. Her bor 400 mennesker, men Mckesson sendte ikke desto mindre næsten 5 mio. doser smertestillende medicin til det lokale apotek - eller cirka 12.500 piller til hvert levende menneske i byen. Unge som gamle.

Opiod-krisen har kostet mere end 400.000 liv i USA i årene 1999 til 2017, ifølge tal fra Centers for Disease Control and Prevention.

FDA udstikker advarsel til Alkermes for vildledning om opioidmiddel 

Opioid-selskaber indgår forlig med amerikansk stat 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også