Selskaber i tæt kapløb om at lave første coronavaccine

Virksomheder, organisationer, myndigheder og fonde har indgået partnerskaber, som med hver sin teknologi forsøger at udvikle den første vaccine mod det kinesiske coronavirus. WHO vil sandsynligvis give sin foretrukne kandidat et trumfkort.
Foto: Dado Ruvic/ Reuters / Ritzau Scanpix
Foto: Dado Ruvic/ Reuters / Ritzau Scanpix

Da de kinesiske myndigheder offentliggjorde den genetiske profil på det nye coronavirus den 10. januar, stod virksomheder og flere andre klar i startblokkene, for det var startskuddet på et kapløb, som nu ræser afsted verden over.

En række partnerskaber er dannet af virksomheder, NGO’er, forskere, myndigheder og fonde, der har samlet sig i forskellige netværk, som samarbejder om at få netop deres fælles vaccinekandidat klar som den første mod den nye virustrussel.

Det fortæller leder af Virus Forskning & Udviklingslaboratoriet på Statens Seruminstitut, Anders Fomsgaard.

"Nogle netværk har fået rigtig mange penge af Bill Gates og andre til at udvikle de her katastrofe-, nød- eller beredskabs-vacciner, og det er interessant, hvis vi nu er ved at have udviklet en platform eller skabelon til, hvordan vi reagerer næste gang og næste gang igen, for de her nye virusudbrud og trusler vil jo blive ved med at komme i en lind strøm," fortæller han til MedWatch.

Projekter er stor satsning

Flere selskaber som Johnson & Johnson, Moderna Therapeutics og Inovio Pharmaceuticals har meldt ud, at de er involverede, men ifølge Anders Fomsgaard er der ikke et præcist overblik over de forskellige samarbejder og partnerskaber rundt om i verden i øjeblikket.

"Men der er mange initiativer i gang, og det virker som om, at det er alle mod alle, hvor gode grupper løber om kap med andre gode grupper, og hvor der er ekstrem prestige i at komme først," siger forskningschefen.

Han sætter stor pris på alle udviklingsprojekterne, som han påpeger har det til fælles, at det alle er en stor satsning.

"Man ved jo aldrig fra start, hvordan et virusudbrud vil udvikle sig, men man er nødt til at gå i gang med at udvikle en vaccine fra begyndelsen. Ellers når man det ikke, så de er alle startet på et tidspunkt, hvor de ikke aner, hvor alvorlig sygdommen bliver, hvordan den spreder sig og om der i sidste ende bliver behov for vaccinen. Men hvis de sidder og venter, til de ved det hele, så er det for sent, så man går i gang på et tyndt grundlag," siger Anders Fomsgaard.

"I den situation er det dejligt, når de store grupper her går sammen og deler data," tilføjer han.

Rekord under Ebola

De forskellige internationale grupperinger har alle en ambition om at slå den hidtidige vaccineudviklingsrekord. Den kom i stand i forbindelse med Ebola-udbruddene i Afrika, hvor et internationalt samarbejde mellem fire vaccine-virksomheder, forskere, NGO’er og myndigheder med Verdenssundhedsorganisationen, WHO, for bordenden fik en vaccine klar i løbet af ni måneder.

De forskellige netværk i udviklingen af en coronavaccine er i øjeblikket ikke styret direkte af WHO eller andre internationale myndigheder, og ifølge virusforskeren hænger det tæt sammen med, at coronaudbruddet hidtil ikke har været erklæret for en international trussel og sundhedskrise som Ebola var.

Det ændrede sig dog sent i går aftes, hvor WHO netop ændrede sin vurdering og ringede med de internationale alarmklokker efter flere bekræftede tilfælde af smitte mellem personer uden for Kina. Derfor har lande verden over en pligt til  at koordinere deres indsats mod sygdommen, og WHO har ansvar for at dirigere en samlet indsats.

Derfor forventer Anders Fomsgaard også, at WHO nu vil gå ind og satse på det vaccineudviklingsprojekt, som, organisationen vurderer, har størst potentiale.

"De kan først gå ind og styre en koalition, når de samtidig kan sige, at det er nødvendigt, og det er det så nu. Derfor er det klart, at de nu går mere ind i sagen og tager den rolle på sig igen. De vil kigge på, hvem der har de bedste ideer og resultater og er kommet længest," siger han og forklarer, at organisationen med alle dens muskler vil hjælpe det udviklingsprojekt på vej og få det i mål hurtigst muligt.

Ikke alle æg i en kurv

Modsat udviklingsprojektet med Ebolavaccinen håber vaccineforskeren, at WHO denne gang kunne finde på at udvælge flere projekter.

"Jeg tror, det er en fordel, hvis man udser sig flere grupper og prøver at komme i land med forskellige typer af kandidater. Så lægger man ikke alle pengene i en kurv og satser på en vaccine i hele verden - hvis den nu ikke virker," siger Anders Fomsgaard, der tror på det gavnlige i kapløbet.

"Det er befordrende, at der er tre-fire store netværk på banen, som både har historikken, forskerne og pengene i ryggen," siger han.

Han forklarer, at de forskellige netværk prøver en masse nye ting og teknikker af og forsøger at udvikle vacciner, som bygger på forskellig teknologi. Selv har han store forventninger til forskningen og udviklingen af en ny vaccine baseret på DNA-teknologi.

"Jeg tror på, at man kan komme op med nogle moderne gen-vacciner, som man kan lave alene ud fra gen-sekvenserne. Men hvor hurtigt de kan finde ud af, om de virker i mennesker, hvor længe de virker, hvor mange doser man skal give og så videre, kan man ikke vide endnu," siger Anders Fomsgaard.

Læger fra Wuhan publicerer studie med 99 coronavirus-patienter: 11 pct. er døde

Fire danskere evakueret fra Wuhan

WHO slår alarm: Virus udgør en international sundhedskrise 

Kinesiske myndigheder anbefaler hiv-middel mod coronavirus

Første tre tilfælde af kinesisk virus er spottet i Europa 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også