MedWatch

Biogen forsvarer omdiskuteret genoplivning af Alzheimers-middel – læger i tvivl

Biogen har præsenteret de dataanalyser, som selskabet vil benytte til at få godkendt Alzheimers-midlet aducanumab, efter at firmaet ellers skrottede midlet i marts. Læger er i tvivl, om der er en effekt at spore.

Foto: Brian Snyder / Reuters / Ritzau Scanpix

Der var på forhånd mere end almindelig spænding blandt læger, analytikere og investorer om den datapræsentation, som Biogen afholdt torsdag aften vedrørende Alzheimers-midlet aducanumab.

Biogen genoplivede på overraskende vis aducanumab i oktober, efter at selskabet ellers afbrød udviklingen af midlet i marts med en melding om, at det var nytteløst at fortsætte, fordi midlet ikke ville nå sine primære endemål.

Biogen mener nu alligevel, at midlet bør godkendes på baggrund af en efterfølgende post hoc-analyse af dataene, som selskabet siger beviser, at midlet har effekt i en bestemt dosis.

Det var den omdiskuterede påstand, som Biogen torsdag uddybede og forsvarede i en præsentation af de bagvedliggende data.

Men ifølge nyhedsbureauet Reuters er de Alzheimers-læger, der overværede præsentationen, fortsat i tvivl, om der er en effekt at spore.

"Det var en veludført præsentation. Biogen argumenterede for, at reaktionen på behandlingen hang sammen med den kumulative dosis – altså hvor meget af lægemidlet, patienterne fik i løbet af studiet. Jeg ville gerne have set mere data for at føle mig overbevist," siger Adam Boxer, der er direktør for kliniske studier på University of California, San Franciscos demenscenter, til Reuters.

Eric Siemers, en anden læge som tidligere har udført Alzheimers-studier for Eli Lilly, siger til Reuters, at dataene viser tegn på, at aducanumab virker, mens Howard Fillit, forskningsdirektør hos nonprofitorganisationen Alzheimer's Drug Discovery Foundation, mener at der er behov for et nyt studie, der en gang for alle kan afgøre, om lægemidlet virker.

Ifølge branchemediet Endpoints afviste Biogen dog at udføre et nyt studie og fastholdt sin plan om at sende aducanumab til godkendelse hos FDA på baggrund af dataanalyserne.

Blandt analytikerne er der også fortsat delte meninger om, hvorvidt Biogen kan få aducanumab godkendt.

Analytikeren Brian Skorney fra investeringsbanken Baird skriver ifølge Endpoints, at Biogen får "point for kreativitet," men at selskabet umuligt kan få godkendt midlet uden at gennemføre et nyt studie. Analytikeren Geoffrey Porges fra investeringsbanken SVB Leerink skriver omvendt ifølge Endpoints, at det er sandsynligt, at midlet bliver godkendt, selvom det statistiske grundlag er "tvivlsomt."

Hvis det lykkes for Biogen at få godkendt aducanumab, vil selskabet sidde med en potentiel megasællert i hænderne. Ifølge Reuters estimerer analytikerne, at aducanumab kan hente 27 mia. kr. i årlig omsætning inden for få år efter godkendelsen.

Det skyldes især, at der er et massivt behov for nye, effektive lægemidler på Alzheimers-området, hvor adskillige medicinalvirksomheder har forsøgt at bryde igennem uden held.

Aducanumabs betydning for Biogen kan spores i aktiemarkedets reaktion på Biogens modsatrettede meldinger om midlet. Da Biogen skrottede aducanumab, faldt aktien 29 pct., og da selskabet så genoplivede midlet, steg aktien 35 pct.

Efter torsdagens datapræsentation steg aktien 3,4 pct.

Analytiker sår tvivl om Biogens genoplivede Alzheimers-middel: Vil ikke blive godkendt

Biogen drog på hemmelig redningsmission for at genoplive Alzheimers-middel

Eli Lilly afviser at genoplive Alzheimers-middel efter Biogens overraskelse

Biogen genopliver droppet Alzheimers-middel – aktien stiger 35 pct.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier