MedWatch

Amerikansk kampagne rejser millioner til kamp mod høje insulinpriser: "Nok er nok"

En ny kampagne mod høje insulinpriser, som allerede har rejst 1 mio. dollar, blev kickstartet i denne uge foran Eli Lillys hovedkvarter. Det er blot det seneste eksempel på, at folkestemningen i stigende grad vender sig mod insulinproducenter som Lilly og den danske rival Novo Nordisk.

En gruppe demonstranter samlede sig torsdag foran den amerikanske medicinalkoncern Eli Lillys hovedkvarter i byen Indianapolis med et budskab, som efterhånden bliver leveret fra flere og flere borgere og lovgivere i USA:

Få nu gjort noget ved de uforholdsmæssigt høje priser på insulin-præparater på det amerikanske marked.

Det skriver flere amerikanske medier.

Demonstranterne er en del af en ny koalition af interessegrupper, som gennem kampagnen Affordable insulin NOW med digtale kampagner og demonstrationer vil sætte ekstra fokus på insulinpriserne i USA og få lovgivere og producenter til at gøre mere for at sænke dem.

Man har ifølge Indianapolis Business Journal allerede rejst mere end 1 mio. dollar (6,6 mio. kr.) til kampagnen.

"I alt for lang tid har medicinalselskaber fået lov til at kradse større og større profit ind, mens arbejderfamilier kæmper for at få råd til den livsvigtige medicin, de har brug for - men nok er nok. Sammen med interessenter fra hele landet kræver vi klar handling for at få nedbragt omkostningerne til insulin og få sat patienter før profit," siger kampagnens direktør, Rosemary Enobakhare, til Huffington Post.

I kampagnen peges der blandt andet på, at Eli Lilly har hævet prisen på sit måltidsinsulin Humalog fra 21 dollar for et hætteglas i 1996 til 275 dollar per hætteglas i 2019. En lignende tendens har man set for Novo Nordisks rivaliserende produkt Novolog i perioden.

Affordable insulin NOW er blot det seneste i en række af eksempler på amerikanske diabetikere, som har fået nok af de høje priser på insulin i landet. For eksmepel drog en karavane af amerikanske diabetikere tidligere på ugen fra USA til Canada for at købe billig insulin under stor mediebevågenhed.

I den forbindelse påpegede en amerikansk mor til en type 1-diabetiker over for det canadiske statsmedie CBC, at hun havde købt Novolog (kaldet Novorapid i Canada) til en tiendedel af, hvad lægemidlet koster hende i USA.

Novo sagsøges på ny for "vildledende og samvittighedsløs" prissætning af insulin 

Novo-topchef: Vi lever op til vores ansvar om insulin til alle 

FDA advarer diabetikere: Lad være med at bruge uautoriseret udstyr 

Amerikanske biohackere har fået nok af høje priser og laver deres egen insulin 

Forslag om lovlig import fra Canada udfordrer insulinpriser i USA 

FDA's chef vil stoppe prisstigninger på insulin: "Det skal - og vil - ændre sig" 

Mere fra MedWatch

Nye insulintilskud bekymrer Diabetesforeningen

Diabetesforeningen er utilfredse med Medicintilskudsnævnets indstilling til en revurdering af tilskud for diabetesmidler, som patientforeningen anser som en spareøvelse uden hensyntagen til patienterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier