Nobelprisvinder kræver en større del af omsætningen fra BMS' Opdivo

Forskeren Tasuku Honjo, der vandt Nobelprisen sidste år for sit arbejde med kræftmiddelmålet PD-1, kræver nu en større andel af salget af Bristol-Myers Squibbs Opdivo, som er baseret på hans forskning.
Tasuku Honjo vandt en Nobelpris sammen med den amerikanske forsker Jim Allison for sit arbejde med proteinet PD-1, som i dag er mål for flere storsælgende kræftmidler. | Foto: Ritzau Scanpix/Kyodo
Tasuku Honjo vandt en Nobelpris sammen med den amerikanske forsker Jim Allison for sit arbejde med proteinet PD-1, som i dag er mål for flere storsælgende kræftmidler. | Foto: Ritzau Scanpix/Kyodo

Når et lægemiddel sælger for 50 mia. kr. om året, er der en verden til forskel på, om man har ret til 1 eller 10 pct. i royalties.

Det har den japanske forsker Tasuku Honjo tilsyneladende åbenbaret, for han kræver nu en større andel af salget af kræftmidlet Opdivo, som er baseret på hans nobelprisvindende forskning med proteinet PD-1, som Opdivo retter sig imod.

Det skriver det japanske erhvervsmedie Nikkei Asian Review, som branchemediet Fiercepharma først citerede.

Tasuku Honjo har været med til at udvikle Opdivo i samarbejde med midlets oprindelige ejer, japanske Ono Pharmaceuticals, og de to indgik en licensaftale i 2006.

Den aftale betyder, at Tasuku Honjo har ret til mindre end 1 pct. af Onos salg af Opdivo – Ono sælger midlet i Japan, Sydkorea og Taiwan – og mindre end 1 pct. af de indtægter, som Ono får fra sin globale salgspartner Bristol-Myers Squibb.

Mens Ono i seneste årsregnskab scorede 5,3 mia. kr. fra sit salg af Opdivo, så solgte Bristol-Myers Squibb for 44,5 mia. kr. Opdivo, hvoraf Tasuku Honjo altså kun får en procentdel af en procentdel.

Tasuku Honjo har nu på et pressemøde krævet en genforhandling af sin aftale med Ono Pharmaceuticals, og hans advokat siger til Nikkei Asian Review, at en salgsandel på 5 til 10 pct. er et mere "fornuftigt niveau."

Hvorvidt Ono går med til det krav, må tiden vise. Selskabet har indtil videre udbedt sig tænketid og ønsker derfor ikke at kommentere forskerens efterspørgsel.

"Er det Jim Allison, der har fået Nobelprisen? Hvor er det godt" 

Opdagelsen bag immunterapeutisk kræftbehandling udløser Nobelpris 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også