MedWatch

Opdagelsen bag immunterapeutisk kræftbehandling udløser Nobelpris

Amerikaneren James P. Allison og japaneren Tasuku Honjo vinder årets Nobelpris i medicin for deres arbejde med immunterapeutisk kræftbehandling, oplyser Karolinska Institutet.

James P. Allison står bag opdagelsen af proteinet CTLA4s betydning for immunforsvarets evne til at nedkæmpe kræftceller. | Foto: /Ritzau Scanpix/Christoph Schmidt

Årets Nobelpris i medicin går til amerikaneren James P. Allison og japaneren Tasuku Honjo for deres arbejde med behandling af kræft. Det oplyser Karolinska Institutet.

"Dette års Nobelpris udgør en milepæl i vores kamp mod kræft. De to nobelprismodtageres opdagelse benytter immunforsvarets evne til at angribe kræftceller ved at slippe bremsen på immunforsvarets celler," skriver instituttet i et opslag på Twitter.

De to modtagere har gjort hver deres arbejde med immunforsvarets evne til at bekæmpe kræftceller i kroppen, men deler altså prisen.

Nobelprismodtagerne har nærmere bestemt opdaget, at kræftceller bruger proteiner kendt som PD-1 og CTLA4 til at gemme sig for immunforsvaret.

Det har ført til udviklingen af en ny klasse af immunterapeutiske behandlinger mod kræft kendt som checkpoint-hæmmere. De tæller blandt andet de storsælgende midler Keytruda fra Merck/MSD og Opdivo fra Bristol-Myers Squibb samt BMS' ældremiddel Yervoy.

Med prisen følger ni millioner svenske kroner, hvilket svarer til 6,5 millioner danske kroner.

Japaner får Nobelprisen i medicin 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier