MedWatch

Bernie Sanders beder biotekfirma forklare prissætning

Den amerikanske senator Bernie Sanders har sendt et brev til firmaet Catalyst Pharmaceuticals, hvor han beder dem om at retfærdiggøre deres nye medicinpris på næsten 2,5 mio. kr. for et årligt forbrug af præparatet Firdapse.

Den amerikanske politiker Bernie Sanders fortsætter med at stille kritiske spørgsmål til medicinalfirmaers prissætning. | Foto: Evan Vucci

Ligesom demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus i USA i sidste uge sendte breve til blandt andre Novo Nordisk med kritiske spørgsmål om firmaernes prissætning på medicin, har senator Bernie Sanders nu sendt et lignende brev til Catalyst Pharmaceuticals.

Det skriver Reuters.

I brevet spørger han, om firmaet vil begrunde og retfærdiggøre dets beslutning om at kræve 375.000 dollars, ca. 2,5 millioner kroner, for et års behandling med lægemidlet Firdapse, som bruges til at behandle Lambert-Eaton syndrom (LEMS), som rammer cirka 1 ud af 100.000 mennesker i USA.

Catalyst Pharmaceuticals har ikke ønsket at kommentere brevet, og på trods af, at den negative opmærksomhed efterfølgende gav et dyk på næsten 8 pct. på aktiekursen.

Var tidligere gratis

Patienter har gennem en årrække kunne få den samme medicin gratis af det lille medicinalfirma Jacobus Pharmaceuticals, der ligger i New Jersey, som tilbød det gennem det statsligt sponsorerede compassionate use-program, der ligger under U.S. Food and Drug Administration (FDA). Programmet tillader patienter adgang til medicin, som endnu ikke er godkendt, når der ikke er andre tilfredsstillende alternativer.

Catalyst’s beslutning om at sætte prisen på 375.000 dollars ikke bare flår de amerikanske skatteydere, men er også en amoralsk udnyttelse af patienter, som har brug for den her medicin.

Bernie Sanders, amerikansk politiker

Bernie Sanders brev er sendt den 4. februar. Han beder Catalyst Pharmaceuticals om at redegøre for både de finansielle og ikke-finansielle faktorer, som har ledt firmaet frem til den specifikke prissætning. Han spørger også i brevet om, hvor mange patienter, der vil lide eller dø som et resultat af den nye pris, og hvor meget det koster firmaet at producere Firdapse.

Catalyst Pharmaceuticals ligger i Florida og fik FDA-godkendelse af Firdapse i november samt eksklusive rettigheder til at markedsføre medicinen i en længere årrække. Firmaet annoncerede den nye pris på Firdapse i december.

“Catalysts beslutning om at sætte prisen på 375.000 dollars ikke bare flår de amerikanske skatteydere, men er også en amoralsk udnyttelse af patienter, som har brug for den her medicin,” skriver Sanders i brevet.

Fronterne trækkes op

Bernie Sanders stiller sig med brevet ind i køen af amerikanske politikere, som igennem længere tid har undersøgt prissætningen hos medicinalfirmaer.

I sidste uge sendte demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus breve til de tre store insulinproducenter, danske Novo Nordisk, amerikanske Eli Lilly og franske Sanofi, hvor politikerne krævede uddybende svar omkring insulin-priser.

I januar kritiserede Bernie Sanders på Facebook Novo Nordisk for deres insulin-priser. Bernie Sanders er i dag uafhængig politiker men stemmer ofte med demokraterne.

Amerikanske lovgivere kræver svar om stigende insulinpriser

21.000 har delt Bernie Sanders' lussing til Novo: "Grådigheden slår amerikanere ihjel" 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier