Rapport: Medicinalindustriens afkast faldt til rekordlavt niveau i 2018

Verdens største medicinalselskaber får langt mindre ud af deres investeringer i forskning og udvikling, mens det kommercielle potentiale for deres nye lægemidler også er langt lavere end tidligere. Det viser en rapport fra Deloitte.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

For niende år i træk har konsulentfirmaet Deloitte og analyseselskabet Globaldata udgivet rapporten Unlocking R&D productivity, og det er deprimerende læsning for aktører i medicinalindustrien.

Rapporten stiller skarpt på de 12 største selskabers investeringer i forskning og udvikling af nye lægemidler, samt det økonomiske afkast fra disse investeringer, og i 2018 er det afkast helt nede på 1,9 pct. I 2017 var afkastet samlet set på 3,7 pct., og det er faldet støt siden den første rapport i 2010, hvor det lå på 10,1 pct.

Mellem 2010 og 2018 er de gennemsnitlige udgifter til at bringe et nyt lægemiddel på markedet ifølge rapporten steget fra 1,188 mia. dollars til 2,168 mia. dollars - eller mere end 14 mia. kr. Samtidig er det gennemsnitlige anslåede topsalg baseret på analytikerestimater for de nye lægemidler halveret fra 816 mio. dollars i 2010 til 407 mio. dollars i 2018.

Deloitte og Globaldata har dog også kigget på udviklingen for fire mindre, mere specialiserede biofarmaselskaber, og her ser det en tand bedre ud.

For disse selskaber er afkastet 9,3 pct. i 2018. Det gennemsnitlige topsalg er på hele 1,165 mia. dollars, men til gengæld er prisen for at bringe et nyt lægemiddel på markedet også helt oppe på 2,805 mia. dollars i gennemsnit.

I rapporten konkluderes det på baggrunden af udviklingen, at "traditionelle måder at arbejde på ikke længere er bæredygtige i biofarma-R&D".

Deloitte og Globaldata opfordrer derfor selskaberne til at have et øget fokus på algoritmer og maskinlæring, automatisering, nye partnerskabsmodeller med et øget fokus på innovationsklynger samt på andre typer talenter, end dem industrien tradtionelt har brugt.

Selvom det ikke giver udslag i afkastet endnu, så er det et skifte, som man allerede ser flere steder i medicinalindustrien i disse år, blandt andet i det danske selskab Novo Nordisk, som i 2018 var gennem en omfattende fyringsrunde for at kunne forberede sig på de nye tider.

Medicingodkendelser og F&U-afkast falder 

Rapport: Medicinalselskabernes afkast på F&U dykker

Novo-direktør om fyringer: Det er ikke en nedskæring, men en transformation 

Novo Nordisk har indgået aftaler for 16 mia som led i omfattende strategiskift 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også