MedWatch

Medicingodkendelser og F&U-afkast falder

Antallet af lægemiddelgodkendelser er i USA ikke engang nået op på halvdelen af sidste års antal, og samtidig peger Deloitte på et kraftigt faldende afkast fra forskning og udvikling hos de store koncerner.

Foto: Symphogen/PR

19 nye lægemidler er ifølge Reuters indtil videre i år blevet godkendt i USA, og med under tre uger tilbage af året, står det klart, at man ikke når op i nærheden af 2015 og 2014, hvor det blev til hhv. 45 og 41.

Når man kombinerer det med, at rentabiliteten af lægemiddelforskning samtidig bliver presset af støt stigende omkostninger og et stigende politisk pres på, hvad der bliver betragtet som høje priser for mange af de moderne lægemidler, så tegner der sig ikke et godt billede for big pharma.

Ifølge konsulenthuset Deloitte er afkastet fra forskning og udvikling da også stærkt dalende. De 12 største medicinalkoncerner ser således ud til at nå op på et afkast på blot 3,7 pct. i år mod 10,1 pct. tilbage i 2010.

"Efterhånden som omkostningerne per produkt forbliver høje, salgsforventningerne daler, og givet, at det nu tager branchen over 14 år til at lancere et lægemiddel, bør der rejses reelle spørgsmål om produktivitet og afkast på innovation," siger Colin Terry, en direktør i Deloittes life science-forretning, til Reuters.

Deutsche Bank-analytikere forventer ifølge det amerikanske medie, at antallet af godkendelser når op på 22 i år, hvor det blandt andet er Roches multipel sklerose-middel Ocrevus, der venter i pipelinen. Det er et stykke under gennemsnittet på 28 i perioden 2005-15, men Deutsche Bank venter også, at der kommer bedre tider næste år. Her ventes, antallet af godkendte, nye lægemidler at nå op på 37.

I Europa har EMA også givet grønt lys til færre lægemidler indtil videre i år. De europæiske myndigheder, der i modsætning til FDA tæller generiske midler med i deres opgørelse, har anbefalet i alt 73 nye lægemidler i de første 11 måneder af 2016 mod samlet 93 i 2015.

 Farma kæmper for afkast af F&U

 De vigtigste medicingodkendelser i 2015

 EMA skruede op for anbefalingerne i 2015

 USA åbner for hurtigere medicingodkendelser 

Mere fra MedWatch

CHMP anbefaler coronapille fra Pfizer

Pfizer har fået en positiv anbefaling fra CHMP, der anbefaler at tabletbehandlingen Paxlovid godkendes til behandling af covid-19. I Danmark er midlet dog allerede taget i brug.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier