Teva og Novartis opruster med nye data i kampen om sklerosemarkedet

På samme dag hvor Teva kunne præsentere fine resultater fra et 25-årigt studie med sklerosemidlet Copaxone, præsenterede Novartis et studie, hvori Novartis-midlet Gilenya klarede sig bedre end netop Copaxone.
Sklerosemidlet Copaxone (billedet) er omdrejningspunkt i to studier, som Teva og Novartis offentliggjorde resultaterne af onsdag. | Foto: Teva
Sklerosemidlet Copaxone (billedet) er omdrejningspunkt i to studier, som Teva og Novartis offentliggjorde resultaterne af onsdag. | Foto: Teva

To af sklerosemarkedets fremmeste aktører, israelske Teva og schweiziske Novartis, krydsede klinger onsdag, da begge selskaber præsenterede nye studieresultater med Tevas sklerosemiddel Copaxone som omdrejningspunkt.

Teva, der har en danske Kåre Schultz som adm. direktør, præsenterede data fra et 25 år langt maratonstudie med Copaxone, der ifølge selskabet viste, at Copaxone er sikker og tolerabel for patienter at benytte i flere årtier.

Samtidig løftede Novartis sløret for studieresultater, der viste, at Novartis' sklerosemiddel Gilenya var bedre end Copaxone til at dæmpe antallet af tilbagefald eller "attacks," som sklerosepatienter oplever.

I Novartis' studie blev Gilenya, som er en pille, der skal tages dagligt, sammenlignet med den daglige version af Copaxone, og studiet viste ifølge Novartis, at Gilenya førte til 40 pct. færre tilbagefald på et år sammenlignet med Copaxone.

Copaxone sælges dog i dag primært i en langtidsvirkende version, der skal tages tre gange om ugen, som ikke var inkluderet i studiet.

Sklerosemidlet har været en fast og sikker indtægtkilde for Teva, og udgjorde i 2016 20 pct. af Tevas samlede omsætning med et salg på over 25 mia. kr.

Den langtidsvirkende version af Copaxone blev godkendt i 2014, og Teva havde egentlig håbet på at holde kopister væk fra markedet frem til 2030.

Men kun to år efter godkendelsen tabte Teva en række patentsager om den langtidsvirkende version, og i 2017 lancerede Mylan den første kopi af langtidsvirkende Copaxone.

Siden har blandt andet Novartis - igennem datterselskabet Sandoz - lanceret en kopi af langtidsvirkende Copaxone, samtidig med at selskabet altså forsøger at kapre markedandele fra Teva med Gilenya.

Medie: Teva nærmer sig salg af fabrik

Teva opgiver blockbusterdrømme og dropper svensk lægemiddel

Kopister øger presset på Teva 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også