Ti life science-aktier blandt årets bedste investeringer

Trods et par heftige udfald på det seneste dominerer life science-selskaber listen over danske aktier, der er steget mest i indeværende år. Et selskab er blandt årets mest faldende.

En række danske life science-selskaber og især dem, som handler med medicoudstyr, har i 2018 hidtil haft kraftig investormedvind på den københavnske fondsbørs.

To ud af de fem mest stigende aktier i 2018 er således medicoselskaber, og af de 30 aktier, der er steget mest i indeværende år, opererer hele 10 inden for life science-industrien.

Selskaber som Chemometec, Veloxis Pharmacuticals, ALK og Coloplast har således alle været garanter for kursstigninger og er med til, at life science-sektoren udmærker sig som den sektor med ubetinget størst fremgang i 2018 målt på aktiepriserne.

Og det er endda på trods af den seneste måneds aktieklø til en række af de toneangivende medicoselskaber, herunder Ambu og Bioporto samt høreapparatkoncernerne GN Store Nord og William Demant.

”Der er så meget at skrive om de enkelte selskaber, der fortæller historien om de danske life science-selskabers succes på børsen; Ambu og deres soloridt; GN Store Nords vej til høreapparattoppen, William Demants superudvikling; topptrimmede Lundbeck, der stadig nyder godt af Kåre Schultz, Zealand Pharmas salg af licensindtægter. Man kunne blive ved,” forklarer Per Hansen, investeringsøkonom for Nordnet, til MedWatch.

Verdensklassekompetencer

Han mener, at der er tale om en trend, som også gælder for en række andre danske selskaber, nemlig at de indenfor hver deres niche har ”verdensklassekompetencer”.

”Det er Danmarks styrke. Det er det, som giver det danske aktiemarked en generelt meget høj prisfastsættelse,” forklarer Per Hansen, om baggrunden for aktiestigningerne på de danske børser.

”Danske og ikke mindst globale investorer investerer i selskaber, som kan noget specielt. Ikke kun, men især indenfor medico. Hvert enkelt af de danske selskaber kan altså noget unikt, og det ser investorerne,” tilføjer Per Hansen.

I toppen af listen over de mest stigende aktier i 2018 finder man selskabet Intermail med en stigning på 191,67 pct. siden årets begyndelse. Men lige i hælene - på 2. pladsen - følger det første af de danske life science-selskaber, Allerød-virksomheden Chemometec, der udvikler instrumenter til optælling og analyse af celler.

Siden nytår er aktien steget med 138,02 pct., og de seneste fem år er aktien vokset med imponerende 1486 pct.

Medico er brændvarmt

Men Chemometec er som beskrevet ikke det eneste life science-selskab, hvis aktie er braget i vejret i 2018.

Det samme er tilfældet for selskaberne GN Store Nord, William Demant og Ambu, der - på trods den sidste tids heftige kursklø til alle tre - stadig indtager fine pladser over selskaber med størst medvind på børsen i 2018.

Siden nytår er GN Store Nord således steget godt 34 pct., William Demant med lige godt 21 pct. og Ambu med mere end 25 pct.

De tal skal ses i lyset af mandagens voldsomme børstæsk til William Demant og GN Store Nord og de tilsvarende, som Ambu fik i sidste uge, hvorfor kursvæksten for de tre selskaber ville være endda væsentlig højere, såfremt man skar denne og sidste uge ud af ligningen.

”GN Store Nord og WDH har i 2018 begge ligget helt i top indenfor høreapparater. Det gør de stadig, selv om der de seneste dage, efter Boses høreapparatannoncering, er blevet kappet lidt af den ekstremt positive udvikling. Begge aktier ligger dog fortsat i den absolutte top blandt de 30 største danske aktier, hvad afkast angår,” forklarer Per Hansen.

Det samme ville have været tilfældet for selskabet Bioporto, havde det ikke været for det helt usædvanligt store kursfald på knap 29 pct., selskabet var udsat for i sidste uge som følge af dårligt nyt fra FDA.

"Bioport er speciel. Aktien steg meget på en amerikansk 'analyse', men nok først og fremmest og mest af alt på et kursmål på 19 kr., hvis deres NGAL-nyretest blev godkendt. FDA har som bekendt bedt om nye data, og det fik aktien til at falde markant igen," forklarer Per Hansen.

Også Össur og Coloplast er buldret fremad med kursstigninger på 15 og 27 respektive, og der tegner sig dermed et billede af, at det navnlig er medicoselskaber, der har fået betydelig medvind fra investorernes side.

En sikker havn

Spørger man Ole Bang-Andreasen, der er aktieanalytiker hos ABG Sundal Collier, giver det god mening. For selvom investorerne ved, at det generelt stigende marked ikke vil vare for evigt, så vil der altid være nogle aktier, der er mere cykliske end andre.

”Recession eller ej, folk kommer desværre fortsat til at bruge tid på sygehus, får nedsat hørelse og brug for proteser. I USA, for eksempel, bliver medico set som en sikker havn,” forklarer Ole Bang-Andreasen.

Han betoner, at teknologien på området har udviklet sig betydeligt over tid, og at det har gjort investorer mere interesserede i medico. Industrien er gået fra at være en lidt kedelig sektor til at være et godt bud på, hvor fremtidens innovative nyskabelser skal findes.

”Hvis man som investor ønsker en “buffer” for makro-tendenser, som for eksempel auto eller luksusvarer, giver det fin mening, at man ser på medico som et attraktivt alternativ,” uddyber Ole Bang-Andreasen.

Kom ud af comfort-zoenen

Ole Bang-Andreasen forudser, at medico-industrien vil vokse med omtrent 5-6 pct. om året. Der vil være lidt medvind fra volumen, men også noget modvind fra negative prisudviklinger, lyder det.

”Det meste af væksten vil komme i selskaber, som etablerer nye segmenter og produkter inden for områder, hvor der ikke før har været nogen løsning. Det betyder, at hvis man er i etablerede felter, så skal man have noget, der er væsentligt bedre end sine konkurrenter for at kunne tage markedsandele. Alternativt kan det ske ved at købe sig til vækst gennem fusioner og opkøb,” analyserer Ole Bang-Andreasen.

Ifølge ham er investorer altid på udkig efter mere, og når værdiansættelserne er rekordhøje, er det et krav, at man som selskab bevæger sig ud af sin comfort-zone, lyder det.

”Se for eksempel Coloplast efter deres kapitalmarkedsdag, hvor investorerne forventede mere på EBIT-marginen. Et andet stort problem, som var et hedt tema på en netop afholdt medicokonference i USA, var modvinden fra prispres. Volumen-produkter har negativ prisudvikling,” vurderer Ole Bang-Andreasen.

Den mest hadede aktie

Tager man de kritiske briller på, er der også enkelte malurt i bægeret at spore. Den tidligere darling inden for medicinalsektoren, Novo Nordisk, har således ikke nær samme tiltrækningskraft på investorerne, som den havde for bare et par år siden.

Novo-aktien er i dag en mere stabil vækstaktie i mellemlaget, som mest rykker på sig, når ledelsen fremlægger sine regnskaber. Og så døjer Novo Nordisk med en række aktuelle udfordringer, som har sat en dæmper på investeringslysten.

”Novo Nordisk har deres egne udfordringer med et prispres, som de andre selskaber ikke har,” siger Per Hansen med henvisning til insulinpriser i USA og øget pres på selskabets mindre biofarma-forretning, hvor introduktionen af Roches antistof-baserede hæmofili-middel Hemlibra presser guldægget Novoseven.

Novo-aktien er faldet godt 17 pct. i år.

Værre står det imidlertid til, når man skeler til biotekselskabet Bavarian Nordic – i hvert fald, hvis man alene betragter udviklingen i selskabets aktiekurs i indeværende år.

Som det eneste life science-selskab figurerer Bavarian Nordic således med en 15. plads på den lidet flatterende liste over aktier, der har klaret sig dårligst i 2018.

Siden nytår er Bavarian Nordic-aktien faldet med lige knap 28 pct., så den i dag handles i kurs 162.

”Det som styrer en biotek-aktie er data og nyhedsflow. Vi ser stadig eftervirkninger efter Prostvac-fiaskoen i 2017, og samtidigt har Bavarian meddelt, at 2018 bliver et mellemår uden de store nyheder. De to ting tilsammen har gjort Bavarian Nordic til et offer for shortsalg, og det ses i aktiekursen,” forklarer Per Hansen og henviser til Finanstilsynets månedlige opgørelse over shortpositioner på det danske aktiemarked.

Her indtager Bavarian positionen som den ’mest hadede aktie’, idet, hvad der svarer til 10,31 pct. af selskabets investorer, har taget shortpositioner og dermed satset på et kursfald i aktien.

Kig efter ”hånden på kogepladen”

Spørgsmålet er nu, om trenden - undtagelserne til trods - med stigende life science-aktier vil fortsætte. Vil vi også i 2019 og årene fremover se lignende vækstrater?

”Det kommer helt an på, om investorerne køber individuelt ind på de enkelt cases, som mest er enkeltstående snarere end en sektortrend. Man kan jo kalde det for en Danmarks trend,” mener Per Hansen, og samme toner lyder fra kollegaen i ABG Sundal Collier.

”Det er svært at sige noget håndfast om en hel industri, men som tilfældet er det med alle andre industrier, vil man have vindere og tabere. Jeg tror, det bliver vigtig for investorer at sætte sig godt ind i casene, før man investerer,” vurderer Ole Bang-Andreasen.

Han råder til at følge med i, hvor mange aktier, dem i bestyrelsen og ledelsen, har.

”I ABG Sundal Collier stiller vi ofte spørgsmålet: ’Har de hånden på kogepladen?’. For hvis ikke ledelsen ejer aktier og dermed signalerer tro på selskabet, hvorfor skulle investorerne så eje aktier,” spørger Ole Bang-Andreasen.

 

Chemometec-chef øjner guld efter første salg af topprodukt

Bioporto får stryg på aktiemarkedet efter FDA-forsinkelse

FDA godkender første høreapparat beregnet til håndkøbssalg

Finanshus: Stor overreaktion bag Ambu-aktiens fald

Ambu-aktien styrtdykker efter kapitalmarkedsdag 

Sydbank holder øje med lønsomhed på Coloplasts kapitalmarkedsdag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også