Amgen begejstrer med bispecifikt antistof mod knoglemarvskræft

Den amerikanske koncern Amgen har vist stærke data for et bispecifikt antistof mod et protein, der ses som et lovende mål for fremtidens behandlinger mod knoglemarvskræft. Janssen er ved at udvikle et lignende middel i samarbejde med Genmab.
Foto: /ritzau Scanpix/AP/Ric Francis
Foto: /ritzau Scanpix/AP/Ric Francis

Den amerikanske biotekkæmpe Amgen har i løbet af weekenden fremlagt lovende data for en ny behandling mod knoglemarvskræft på en videnskabelig konference, og det har begejstret en analytiker, som følger området tæt.

Det skriver Endpoints News.

Amgen har nærmere bestemt annonceret data fra et fase 1-studie med kandidaten AMG420, som man købte fra Boehringer Ingelheim i 2016.

Det er en såkaldt Bispecific T cell Engager (BiTE) - et bispecifikt antistof , som binder til både proteinet BCMA (B-cell maturation antigen) på kræftramte celler og til proteinet CD3 på overfladen af immunforsvarets T-celler. Dermed 'engagerer' antistoffet immuncellerne til at bekæmpe tumorcellerne.

Foreløbige data fra studiet viser ifølge analytikeren Brian Skorney fra finanshuset Baird, at fem patienter oplevede en såkaldt stringent complete response (sCR), mens fire patienter testede negativ for minimal residual disease (MRD). Begge dele indikerer i større eller mindre grad, at patienterne er blevet fri for sygdomstegn. Samtidig var der fire patienter, som stadig reagerede på behandlingen efter 10 måneder.

Det, mener Brian Skorney, giver et godt sammenligningsgrundlag for Amgens kandidat over for Celgenes og Bluebird Bios CAR-T-celleterapi bb2121, der også er rettet mod BCMA.

Celleterapien er ved at blive undersøgt i et pivotalt fase 2-studie mod knoglemarvskræft, og er også på vej ind i et fase 3-studie, hvor den skal sammenlignes med blandt andet det Genmab-udviklede knoglemarvskræftmiddel Darzalex. Bb2121 har leveret en CR-rate på 50 pct., en samlet responsrate på 95,5 pct. og en median responstid på 10,8 måneder i 22 patienter i et fase 1-studie.

Mange om buddet

Herudover er britiske Glaxosmithkline ved at udvikle et antistofkonjugat, som parrer et antistof mod BCMA med et kemisk lægemiddel. Den kandidat har ifølge Endpoints News leveret en responsrate på 60 pct., mens blot 2 pct. af patienterne har oplevet komplet respons.

Genmabs partner Janssen, som markedsfører Darzalex, er også ved at udvikle et bispecifikt antistof mod BCMA og CD3, som er udviklet ved hjælp af Genmabs Duobody-teknologi. Den kandidat undersøges i fase 1.

Samtidig er Janssen ved at udvikle en CAR-T mod BCMA sammen med kinesiske Legend Biotechnology, som viste imponerende data på kræftkonferencen ASCO i 2017.

Genmabs topchef, Jan van de Winkel, har ved tidligere lejligheder påpeget, at han ser BCMA som et yderst spændende target, men har størst fidus til en bispecifik tilgang, fremfor celleterapier eller antistofkonjugater.

Amgen stoppede sidste år udviklingen af netop et antistofkonjugat mod BCMA, efter man vurderede, at BiTE-tilgangen havde større succes for at lykkes.

Brian Skorney bemærker dog i sin beskrivelse af de nye data fra Amgen, at "antistoftilgangen til at ramme BCMA har, indtil nu, været skuffende."

Analytikeren påpeger også, at man skal frem til hæmatologikonferencen ASH til december før man får bedre indsigt i dataene fra Amgen og kan vurdere potentialet af selskabets kandidat.

Darzalex-udfordrere starter fase 3-studie med celleterapi 

Bluebird og Celgene starter pivotalt studie med Darzalex-udfordrer 

CAR-T mod knoglemarvskræft viser gode overlevelsesdata, men skuffer investorerne 

Kinesere viser ”legendariske” data på Genmab-område 

Mulig Darzalex-rival får genvej i både USA og Europa 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også