Tidligere Novo-flirt overtager skrinlagt hjertemedicin fra Roche

En lægemiddelkandidat, som Roche har droppet at videreudvikle mod hjertesygdomme efter fase 2, får nu nyt liv som en behandling mod seglcelleanæmi hos det amerikanske biotekselskab Global Blood Therapeutics, som Novo Nordisk tidligere har haft i søgelyset.
Vores blodceller er normalt runde, men i forbindelse med sygdommen seglcelleanæmi tager de form som et sejl, hvilket kan medføre smertefulde komplikationer. | Foto: Colourbox
Vores blodceller er normalt runde, men i forbindelse med sygdommen seglcelleanæmi tager de form som et sejl, hvilket kan medføre smertefulde komplikationer. | Foto: Colourbox

Det amerikanske biotekselskab Global Blood Therapeutics overtager nu en lægemiddelkandidat fra Roche og puster nyt liv i et projekt, som ellers var blevet skrinlagt efter fase 2-studier.

Det skriver Fiercebiotech.

Der er tale om antistoffet inclacumab, som blev udviklet til behandling af koronararteriesygdom (CAD) hos Roche og er blevet testet for sikkerhed og farmakokinetik i mere end 500 patienter.

CAD skyldes aflejringer af fedt i blodårerne - såkaldt åreforkalkning - og hos Global Blood Therapeutics håber man, at midlet kan beæmpe en anden, men lignende tilstand.

Biotekselskabet vil således bruge antistoffet til behandling af smertefulde episoder, hvor blodgennemstrømningen forhindres i forbindelse med sygdommen seglcelleanæmi.

Det er en sygdom, som bevirker at patienternes blodceller tager form som et segl i stedet for som normalt at være runde. Det kan gøre blodgennemstrømning besværlig og medføre en række komplikationer, såsom disse såkaldte vaso-okklusive kriser.

Biotekselskabet betaler blot 2 mio. dollars for de globale rettigheder til antistofbehandlingen. Med milepæle kan værdien dog blive udvidet med 125 mio. dollars, ligesom man skal give salgsprocenter til Roche, hvis midlet kommer på markedet i den nye indikation.

Har været i Novos søgelys

Global Blood Therapeutics har i forvejen en enkelt lægemiddelkandidat i sin kliniske pipeline i form af midlet voxelotor, der udvikles som en oral behandling mod netop seglcelleanæmi, hvor den nu er i fase 3-udvikling.

Den kandidat var også baggrunden for, at den danske medicinalkoncern Novo Nordisk eftersigende var interesseret i at opkøbe biotekselskabet tilbage i foråret 2017.

Det endte i stedet med at Novo rettede blikket mod selskabets Ablynx i Belgien i sit forsøg på at supplere sin pressede Biopharm-forretning. Men det selskab endte med at blive solgt til rivalen Sanofi i Frankrig.

I april i år lykkedes det dog for Novo at få udvidet sin pipeline inden for blodsygdomme, da man indgik en potentiel milliardaftale med selskabet Epidestiny om rettighederne til en lægemiddelkandidat mod seglcelleanæmi.

Novo Nordisk indgår milliardaftale om middel mod sjældne blodsygdomme 

Novo Nordisk efter milliardaftale: Vi er stadig på udkig efter opkøb og licensaftaler 

Medie: Novo vil byde på amerikansk biotekselskab  

Tidligere opkøbsmål for Novo Nordisk sætter kursrekord efter gennembrud i USA

Novos udkårne spås tocifret milliardsalg i 2024 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også