MedWatch

Novo-topchef ser muligheder i opgør med amerikanske mellemmænd

Lars Fruergaard Jørgensen, topchef i Novo Nordisk, mener, at selskabet skadesfrit kan sænke sine priser med op til 40 pct., hvis de amerikanske indkøbsorganisationer tilsvarende slækker på deres krav om rabatter.

Lars Fruergaard Jørgensen (midten), adm. direktør i Novo Nordisk. | Foto: /Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

Novo Nordisk kan sænke sine priser med op til 40 pct. uden at skade sin forretning, såfremt de amerikanske indkøbsorganisationer - PBM'erne - slækker på deres krav om rabatter.

Det siger Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk, til Berlingske.

"Bare for at tænke højt: Vi kunne jo godt tage 30-40 procent af vores priser uden, at det betød noget for os, hvis bare der skete en tilpasning i rabatsatsen også. Det ville så betyde, at PBM’erne skulle genforhandle deres kontrakter med forsikringsplanerne, så de også fik fordelt det på en måde, hvor det ikke rammer dem," siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Kommentaren faldt i et interview med Berlingske forud for Donald Trumps seneste tale om medicinpriser, hvor den amerikanske præsident sagde, at hans plan for det amerikanske sundhedssystem "i høj grad eliminerer mellemmændene."

Lars Fruergaard Jørgensen har tidligere kritiseret systemet med de amerikanske mellemmænd, der forhandler rabatter på medicin på vegne af de amerikanske forsikringsselskaber. Det er et system, der ifølge Novo-topchefen og en række andre kritikere ikke kommer patienterne til gode.

"Vi mener, at der er behov for ændringer i systemet, for det er uholdbart, som det er i dag," sagde Lars Fruergaard Jørgensen blandt andet til Novo Nordisks generalforsamling i marts.

"Vi betaler 114 mia. kr. i rabatter. Det er i gennemsnit 64 pct. i rabat til mellemmændene. Det prekære opstår, når patienter så ikke får adgang til de rabatter. Det er ret smertefuldt for de patienter, og det er noget, vi gerne vil ændre ved," fortsatte han.

Derfor får USA's mellemmænd kritik af Novo Nordisk, FDA's chef og patienter

Novo-chef varsler besparelser forud for næste års lovændring i USA 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier