MedWatch

Novo-chef varsler besparelser forud for næste års lovændring i USA

Lars Fruergaard Jørgensen, topchef i Novo Nordisk, forbereder ifølge Børsen en spareøvelse, der skal afbøde effekten af de rabatsmæk, Novo får i USA til næste år. Novo Nordisk kan "ikke bekræfte, at der pønses på en sparerunde".

Topchef i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, skal fra og med næste år forholde sig til et nyt prismæssigt problem på det amerikanske marked, hvor man allerede er ramt af prispres og øgede rabatter i særligt basalinsulinsegmentet. | Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

(opdateret 03.05.2018 kl. 10:23 med kommentar fra Novo Nordisk)

Novo Nordisk med topchef Lars Fruergaard Jørgensen i spidsen har planer om en sparerunde, der skal afbøde effekten af den lovændring i USA, som fra næste år betyder, at medicinalselskaber skal dække en større del af patienternes udgifter under den offentlige sundhedsplan Medicare.

For Novo Nordisk kan det betyde en merudgift på op mod 2,5 mia. kr., og det vil kunne mærkes hårdt på indtjeningen, hvis ikke diabeteskoncernen handler rettidigt på det. Af samme grund har Novo Nordisk flere tiltag på vej, der især skal adressere omkostningssiden af næste års budgetlægning.

Det skriver Børsen.

”Her ser man på, hvad vækstforventningerne er, hvilke produkter der trækker, og hvor vi skal allokere promoveringsomkostninger, og hvad vi så har af muligheder for at flytte ressourcer væk fra noget, der ikke har så positiv dynamik, så man ikke behøver at investere så meget i det,” siger Lars Fruergaard Jørgensen til avisen.

Katrine Sperling, Vice President, Media Relations i Novo Nordisk, oplyser til Medwatch, at man "ikke kan bekræfte, at Novo Nordisk pønser på en sparerunde," som det fremgår af Børsens artikel.

En større bid af donuthullet

Medicare er en sundhedsplan for ældre personer over 65 år og visse personer med handicap, og under det tilskudsberretigede Part D dækker planen patienternes udgifter på op til 3750 dollars årligt.

Men bliver udgifterne større, skal patienterne selv have penge op af lommen, indtil udgifterne overstiger 5000. Spændet mellem de to beløb, betegnes som the donut hole.

På nuværende tidspunkt er det sådan, at medicinalselskaberne tvinges til at give rabat på 50 pct. af prisen på deres produkter i forbindelse med det dækningshul, men fra næste år stiger rabatterne til 70 pct.

Tror stadig på langsigtede mål

Til Børsen udtaler Lars Fruergaard Jørgensen, at Novo Nordisk ikke kun ser på muligheder internt i koncernen for at lempe på næste års rabatsmæk. Også andre spillere kan muligvis blive inddraget med henblik på at dele omkostningerne.

Det kunne for eksempel være de amerikanske sundhedsordninger, vurderer Lars Fruergaard Jørgensen, der sammen med den øvrige medicinalindustri stadig forsøger at få ændret på den nye budgetlov og deraf stigende dækningsbyrde i Medicare.

Som MedWatch skrev i igår, onsdag, tror Lars Fruergaard Jørgensen, trods det tiltagende prispres i USA, stadig på Novo Nordisks målsætning om en gennemsnitlig vækst i omsætningen på 5 pct. på den lange bane.

"I 2016 guidede vi en række langsigtede finansielle mål om gennemsnitlig vækst på 5 pct. Det var på baggrund af vores omsætning i 2015. Vi mener stadig, at gennemsnitlig vækst på 5 pct. er realistisk. Som regel, når vi opsætter langsigtede finansielle mål, så går vi efter at opnå dem på mellemlang sigt. Det har vi historisk set opnået inden for en periode på 3-5 år," påpegede topchefen i forbindelse med onsdagens kvartalsregnskab.

I 2018 forventer Novo Nordisk en omsætningsvækst på 3-5 pct. i lokale valutaer, som ender 6 pct. lavere, når der er omregnet til danske kroner.

Amerikansk lovændring vil presse Novos omsætning fra næste år

Analytiker: Novos advarsler om 2019 trækker ned i godt regnskab

Novo under pres i Japan: Omsætningen falder med 6 pct

Novo Nordisk leverer en smule over forventningerne i første kvartal 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier