Lundbeck-chef: Svært at sige om nyt middel slår igennem

Et nyt aktiv i klinikken er godt nyt for Lundbecks slunkne pipeline, men selvom forskningsdirektør Anders Gersel godt er klar over, at der er meget der kan gå galt under udviklingsfasen, særligt inden for Alzheimers, så kan det også have stort potentiale.
Foto: PR
Foto: PR
AF RITZAU FINANS OG ELIZABETH MØNSTED JOHANSEN

Sandsynligheden for, at behandlingsmidlet til Alzheimers- og skizofrenipatienter, som Lundbeck nu har i fase 1, kommer igennem alle tre faser og ud på markedet er svær af forudse, men markedet for midlet er stort.

Det vurderer Lundbecks koncerndirektør for forskning og udvikling, Anders Gersel Pedersen.

"Potentialet kan være kæmpestort. Midlet er ikke snævert, da det kan hjælpe patienter på flere områder," siger han til Ritzau Finans og tilføjer: 

"På nuværende tidspunkt er det svært at sige, om det kommer igennem. Vi snakker ikke om procentsatser, der ligger megahøjt på det her stadie for, at det går hele vejen, men vi formoder, at det har en fair chance."

Lundbeck offentliggjorde fredag morgen, at medicinalkoncernen har påbegyndt fase 1-studier af stoffet Lu AF76432, der har til hensigt at lette symptomer hos Alzheimers- og skizofrenipatienter. Stoffet virker ved at forbedre forringet kommunikation mellem celler i særlige dele af hjernen, der kan medføre symptomer som blandt andet nedsat koncentrationsevne og hukommelsestab.

Intet er givet på forhånd

Han tilføjer, at Lundbeck arbejder med stoffer, der, hvis de er rigtig gode, alle har milliardpotentiale, og at sygdommene, som dette middel er henvendt mod, er alvorlige og udbredte.

Direktøren fortæller, at programmer som dette oftest strækker sig over 5-6 år før behandlingsmidlet er igennem alle tre faser, som det skal, før det kan blive godkendt som behandlingsmiddel.

"Vi ved alle, at stoffer i udvikling kan fejle under udvikling. Der er intet givet på forhånd. Derfor har vi også stoffer, der minder om dette, så vi har flere ting, der arbejder inden for det her felt. Vi har ikke alene mulighed for at bruge dette stof, men også lære fra det, siger Anders Gersel Pedersen

Direktøren vurderer, at der vil indgå omkring 50 testpersoner i fase 1, der er den fase, hvor midlet bliver prøvet på testpersoner, for at undersøge om mennesker kan tåle det, give information om stoffets sikkerhed og til at finde den maksimale tolererede dosis.

Slunken pipeline

Hos Sydbank bider senioranalytiker Søren Løntoft først og fremmest mærke i, at det nye studie påny understreger Lundbecks engagement i centralnervesystemernes sygdomme (CNS), i særdeleshed det vanskelige Alzheimers område.

Derudover er det også godt nyt, at Lundbeck har taget det efterhånden sjældne skridt om at tage et af sine egne aktiver i klinikken, også selvom det ikke komme

"Vi snakker tit om Lundbecks lidt slunkne pipeline, så det er da positivt, at der kommer nye midler i den pipeline, omend det kommer til at tage nogle år at få det på markedet," siger aktieanalytikeren til Ritzau Finans.

Han vurderer ikke, at aktien bør rykke sig noget videre med denne nyhed, og selskabet har da også kun oplevet en moderat stigning på 0,26 pct. klokken 12 fredag.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også