Roche truer med at droppe studier i Danmark – omkostninger er for høje

Det er alt for dyrt at bedrive forskning i Danmark, mener medicinalgiganten Roche, der derfor overvejer at droppe sine studier i Danmark. Roche er den udenlandske virksomhed, der har næstflest kliniske studier i Danmark, og et exit fra Danmark vil derfor betyde tab i millionklassen.
Roche: Danmark er vigtig men ikke nødvendig som forskningsmiljø | Foto: Roche/PR
Roche: Danmark er vigtig men ikke nødvendig som forskningsmiljø | Foto: Roche/PR

Medicinalgiganten Roche fra Schweitz står bag 19 pct. af de kliniske studier i Danmark, og er dermed den udenlandske virksomhed, der har næstflest kliniske studier i Danmark.

Men det er måske på vej til at blive en saga blot, for lige nu overvejer det Basel-baserede selskab at nedprioritere sine aktiviteter i Danmark, fordi omkostningsniveauet for kliniske studier på hospitalerne er så højt, som tilfældet er.

Det skriver Science Report.

”Det er meget dyrt, og det bliver dyrere og dyrere. Det gør det svært at argumentere for, hvorfor vi skal have 19 procent af forskningen i Danmark,” siger Dorte Klokker, chef for afdelingen for kliniske forsøg i Roche, der også er repræsenteret i Danmark i kraft af Roche Innovation Center Copenhagen, som er et af Roches syv dedikerede forskningscentre i hele Roche-koncernen med fokus på den tidlige udvikling af lægemidler.

”Vi er ved at være så dyre, at jeg kan være lidt bekymret, fordi hovedkontoret også bemærker det. Fra 2017 til 2018 er nogle af omkostningerne blevet fordoblet, og det har vi ikke råd til i den forstand, at så bliver vi ikke valgt til,” tilføjer hun.

Det høje omkostningsniveau skyldes ifølge Roche først og fremmest, at det såkaldte overhead, som er det beløb, den eksterne part bliver pålagt at betale, når regionerne udfører forskning for andre, er blevet hævet til 18 pct. af indtjeningen.

De 18 pct. svarer til en regning, der kommer oveni, for Roche betaler i forvejen alle patientomkostninger, så selskabet ikke ligger sundhedssystemet til last, lyder det.

Vækstplan for life science har fokus på klinisk forskning

Roches udmelding kommer i kølvandet på Regeringens Vækstplan for life science, som blev fremlagt i marts, hvor et af de centrale forslag netop var at skabe bedre vilkår for klinisk forskning i Danmark.

Gebyrelettelser for kommercielle virksomheder i forbindelse med kliniske forsøg og etablering af national organisation til fremme af kliniske forsøg i Danmark var blandt initiativerne.

Ikke desto mindre er Danmark som sådan ikke nødvendig for Roche i forhold til klinisk forskning, fordi vi er så relativt et lille land. Roche ville sagtens kunne rekruttere patienter til sine studier, uden at gøre brug af Danmark, lyder det fra Roche.

Når Danmark hidtil er blevet valgt til, skyldes det ifølge Roche, at dygtige læger og sygeplejersker i Danmark har formået sætte et fingeraftryk, når hovedkontoret i Basel udbyder et forskningsprojekt.

Globalt ligger Roche’s F&U-investeringer på mellem 60 og 70 milliarder kroner årligt, hvilket svarer til 1/5 af omsætningen.

Dansk Roche-center mister også bestyrelsesformand

Roche indleder jagt på ny direktør for Roche Innovation Center Copenhagen 

Regeringen præsenterer life science-plan med 37 initiativer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også