Roche giver fejlslagent kræftmiddel nyt håb

Medicinalselskabet Roche og amerikanske Tesaro går sammen om at udvikle et middel mod blærekræft, der kombinerer to af selskabernes midler: Tesaros Zejula og Roches Tecentriq, der for nylig floppede i et fase 3 forsøg.
Foto: Roche
Foto: Roche

Roches kræfthåb, immunterapien Tecentriq mod blærekræft, har ikke kunnet levere de ønskede resultater og stå distancen på egen hånd i en indikation, man havde håbet, det ville virke på.

Midlet floppede i et senfase 3-studie tilbage i maj sidste år som førstelinjebehandling til patienter med lokalt fremskreden eller metastatisk urotelialt karcinom, der ikke kan tåle en type kemoterapi kendt som cisplatin.

Men de pauvre testresultater har ikke fået Roche til at opgive håbet om at få sin checkpoint-hæmmer Tecentriq bragt på banen igen.

Genentech, datterselskabet til schweiziske Roche, slår derfor nu pjalterne sammen med det Massachusetts-baserede biotekfirma Tesaro for sammen med dem og deres immunterapi at udvikle et middel mod kræft i blæren.

Det oplyser Tesaro i en meddelelse.

De to selskaber vil således starte forsøg, der skal teste, om kombinationen af Tesaros PARP-hæmmer Zejula og Roches immunterapi Tecentriq kan gøre det ud for en effektiv behandling af patienter med lokalt fremskreden eller metastaseret blærekræft, hvis sygdom har udviklet sig under eller efter behandling med platinbaseret kemoterapi.

Oppe mod BMS og Merck/MSD

Zeluja (niraparib) fra Tesaro er godkendt som vedligeholdelsesterapi til patienter med tilbagevendende kræft i æggestokkene, som er blevet behandlet med platinbaseret kemoterapi.

Roches Tecentriq er også en immunterapi og checkpoint-hæmmer, der retter sig mod proteinet PD-L1 på overfladen af kræftceller.

I den klasse finder man desuden BMS’ Opdivo og Merck/MSD's Keytruda, begge rettet mod det relaterede protein PD-1 på overfladen af kroppens T-celler.

Roches middel er imidlertid det eneste af de tre, der er godkendt til behandling af blærekræft, da FDA i maj sidste år godkendte det til behandling af urotelialt karcinom, den mest almindelige form for blærekræft.

Efter det fejlslagne fase 3-forsøg umiddelbart efter godkendelsen i maj kan Tecentriq på nuværende tidspunkt dog stadig kun bruges som andenlinjebehandling efter kemoterapi.

I kombination med Zejula er det imidlertid håbet at få kombi-midlet godkendt til 1. linjebehandling også, ligesom man vil undersøge muligheden for at få grønt lys til 2. linjebehandling i patientgruppen, hvor sygdommen har udviklet sig yderligere 12 måneder efter patienterne har fået kemoterapi før et kirurgisk indgreb eller efter kirurgi.

Med hensyn til Tesaro er alliancen med Roche, ifølge Fiercepharma, er godt træk i bestræbelserne på at få indfriet de høje forventninger, der er til Zejula.

Lægemidlet er godkendt til behandling af æggestokke,- æggeleder og kræft i bughinden, og  ifølge selskabets årsrapport, der blev fremlagt i går, tirsdag omsatte Tesaro for 108,8 mio. dollars i 2017.

I 2018 forventer selskabet, at det beløb vil stige til mellem 255 og 275 mio. dollars.

Roche fejler med kræfthåb i fase 3-forsøg

FDA godkender kræftmiddel i ny indikation

Tecentriq får udvidet godkendelse til behandling af blærekræft

Lilly-middel viser gode data mod blærekræft

Merck møver sig ind på blærekræftområdet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også