EU vil have mere samarbejde om vurdering af ny medicin

I EU-Kommissionen er man ved at se på en plan for, hvordan medlemslandene kan arbejde mere sammen omkring medicinske teknologivurderinger, hvilket ultimativt kan betyde noget for prissætningen af ny medicin.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

Bruxelles

Om et par uger, vil der komme et udspil fra EU’s udøvende organ, EU-Kommissionen, om en plan for, hvordan medlemslandene i Unionen kan arbejde bedre sammen, når det gælder vurderingen af nye lægemidler. Altså de medicinske teknologivurderinger, som i Danmark foretages af medicinrådet.

Det skriver EU-mediet Politico.

Udspillet, der kommer fra generaldirektoratet for sundhed og fødevaresikkerhed, vil indeholde forslag til, hvordan EU-landene kan måle værdien af en ny medicin. Det er Det Europæiske Lægemiddelagentur, European Medicines Agency, der vurderer, om et lægemiddel er sikkert nok til godkendelse, men når det gælder, hvor stor værdi en ny medicin har i forhold til andre mulige produkter på markedet, så står medlemslandene alene om opgaven.

En opgave, der kan være meget delikat, fordi det handler om pris i forhold til effekt, og landene reelt på den måde skal sidde og sætte pris på folks sundhed og i de ultimative tilfælde liv eller død.

Varm kartoffel

Sundhedspolitik er ikke et område, der hører under EU, men ligger under de nationale lovgivninger.

Derfor er det også en politisk varm kartoffel EU-Kommissionen kaster op i luften ved at komme med en plan for bedre koordinering.

Men den kan også betyde, at meget dobbeltarbejde reduceres, og at de lande, som ikke har kræfterne til at løfte medicinske teknologivurderinger af alle nye produkter, kan få bedre redskaber i deres prisforhandlinger med medicinalselskaberne.

Ifølge EU-Kommissionen er der hele 50 nationale og regionale enheder i EU, som på den ene eller anden måde foretager vurderinger af nye lægemidler.

Ukendt plan

Ingen ved endnu, hvad Kommissionens præcist plan går ud på, men en mulighed er en fælles database, hvor medicinske teknologivurderinger af nye produkter deles. Mere ekstremt foreslår Politico en mulighed, hvor landene går sammen om bestemmelser for kliniske, økonomiske og etiske fordele ved nye lægemidler, hvilket mediet dog selv slår ned som politisk utopi.

Særligt Tyskland, som har prioriteringsinstituttet IQWIG, ønsker ikke, at EU skal blande sig i vurderingen af nye lægemidler og den tyske model med IQWIG, hvor regeringen tager hele regningen for vurderingen af produkterne, og medicinalselskaberne ikke betaler for at få dem vurderet, som det er tilfældet andre steder.

Heller ikke i Storbritannien har man været tilhænger af mere europæisk samarbejde på området, men landets indflydelse er faldende på grund af Brexit og i det tredje store indflydelsesrige EU-land, Frankrig, er man mere åben over for et europæisk samarbejde.

”Vi kan godt fortsætte alene, men vi mener, at ligesom det er sket med markedsføringstilladelser, så er fremtiden samarbejde,” siger Chantal Bélorgey, der leder enheden for medicinske teknologivurderinger, i det franske Haute Autorité de Santé, som vurderer sundhedsprodukter i Frankrig.

Medicinalindustrien positiv

I medicinalindustrien er man åben overfor et tættere samarbejde landene imellem.

”Der sker meget dobbeltarbejde mellem medlemslandene,” siger Tina Taube for den europæiske paraplyorganisation for lægemiddelforeninger, European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA).

 Arbejdspres tvinger Medicinrådet til ekstra rådsmøde

 Grækenland tager tvist med pharma-industrien op i EU 

 Big data skal sikre Amgros bedre priser på medicin

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også