Hård Brexit vil gå ud over patienterne i Storbritannien

Flere britiske organisationer advarer nu i lighed med farmaindustrien mod at opgive europæiske standarder og netværk inden for medicin, når Storbritannien forlader EU i 2019. Patienterne kommer til at betale prisen, lyder det.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

BRUXELLES

Patienter i Storbritannien risikerer at få forsinket adgang til ny medicin, hvis ikke Storbritannien følger de europæiske standarder efter Brexit.

Det skriver EU-mediet Euractiv.

Advarslen kommer fra direktøren for the Association of Medical Research Charities, som har haft foretræde for en sundhedskomité i det britiske parlament i sidste uge.

”Schweiz oplever forsinkelser på 157 dage og for Australien og Canada kan forsinkelserne være seks til 12 måneder (i forhold til når lægemidler er godkendt i EU, red.)," sagde Aisling Burnand, direktøren for Associiation of Medical Research Charities, der en medlemsorganisation for medicinske og sundhedsmæssige forskningsorganisationer.

Tilstede ved komitémødet var også direktøren for Genetic Alliance UK, Jayne Spink, som sagde, at patienter med sjældne sygdomme er i størst fare for at blive ramt, hvis man går væk fra EU-standarder, når Storbritannien forlader EU.

”EU tildeler i øjeblikket 900 mio. eur (ca. 6,7 mia. kr., red.) til at finansiere over 160 lægemidler og forsøg med sjældne sygdomme. Hvis Storbritannien mister muligheden for at deltage i finansieringsansøgninger, vil det være en alvorlig ulempe for patienterne;” sagde Jayne Spink.

Ifølge Euractiv kører Cancer Research UK i øjeblikket omkring 2.000 kliniske forsøg, hvoraf halvdelen er i samarbejde med andre EU-medlemslande.

Storbritannien er med af det der hedder European Reference Networks (ERN), som blev lanceret i marts i år, hvor sundhedspersonale kan dele deres erfaringer i forhold til behandlinger af patienter med sjældne sygdomme.

Det er derfor vigtigt, at opretholde det medlemskab.

”Det er uvurderligt at have tilgang til pan-europæiske kliniske forsøg for sjældne sygdomme. Mange af disse sygdomme har ingen eksisterende behandling og symptomerne på sygdommene er degenerative. Hvis vi ender med en Brexit uden aftaler, må vi acceptere, at forsøgene vil fortsætte i Europa, mens Storbritannien ikke vil have eller i hvert fald kun vil have forsinket adgang til den slags oplysninger,” sagde Jayne Spink.

Britisk medicinalindustri vil gerne forblive under EU-regler efter Brexit

Storbritannien kæmper for overgangsperiode for farma 

Farmaindustri investerer milliarder i post-Brexit Storbritannien

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også