MedWatch

Flere vil bremse FDA-kandidat

Det amerikanske senat har endnu ikke endelig godkendt den nominerede som ny chef for lægemiddelmyndighederne FDA, og nu vil både en præsidentkandidat og en anden demokratisk senator stille sig i vejen for udnævnelsen.

Hjertelægen Robert Califf er blevet udset til at blive ny kommissær for det amerikanske fødevare- og lægemiddelagentur, FDA – en stilling han er blevet nomineret til af den amerikanske præsident Barack Obama.

Tidligere på måneden fik den mulige nye kommissær opbakning fra et særligt panel i det amerikanske senat, men endnu mangler senatets endelige godkendelse. Og her kan en demokratisk senators bekymringer over FDA’s syn på godkendelse af ny – og ofte dødbringende – smertemedicin vise sig at blive en hæmsko.

Det skriver Bloomberg.

Ifølge nyhedsbureauet vil senator Edward Markey fra Massachusetts officielt stille sig i vejen for nomineringen af Robert Califf, da han vil se ændringer i den måde, hvorpå FDA evaluerer og i sidste ende godkender nye smertestillende lægemidler baseret på opioider.

Ifølge Bloomberg har overdoser på de receptpligtige smertemidler såsom OxyContin i 2013 taget livet af ikke færre end 16.000 amerikanere, hvilket er dobbelt så mange som det antal mennesker, der døde af en heroinoverdosis i landet samme år.

Det er især faldet den demokratiske senator for brystet, at FDA sidste år godkendte brugen af OxyContin til børn i alderen 11 til 16 år.

Det amerikanske Department of Health and Human Services, som FDA hører under, siger til Bloomberg, at man vil kontakte Edward Markey direkte og påpeger videre, at man har gjort en undersøgelse af ”opioid-krisen til en top-prioritet”.

Tidligere har den republikanske senator Lisa Murkowski fra Alaska også bebudet, at hun vil bremse nomineringen af Robert Califf på grund af myndighedernes godkendelse af en genmodificeret laks uden krav om GMO-mærkning.

Sanders på banen

Og i kølvandet på udmeldingen fra Edward Markey, meldte den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders, der er senator i delstaten Vermont, sig også på banen.

Han vil ligeledes blokere udnævnelsen af Robert Califf som ny FDA-Kommissær, da han mener, at Calliff har for tætte forbindelser til medicinalindustrien til at kunne være en upartisk regulatorisk kraft.

Det skriver Reuters.

"Dr. Califfs stærke forbindelser til medicinalindustrien giver mig ingen grund til at tro, at han vil lade FDA arbejde for den almindelige amerikaner og ikke bare for direktørerne for medicinalselskaberne," skriver Sanders ifølge nyhedsbureauet i en meddelelse.

Der er endnu ikke fastsat en dato for, hvornår senatet skal stemme om, om man vil godkende den nye FDA-kommissær. Og ved at blokere nomineringen - eller sætte et såkaldt hold på proceduren - kan senatorerne forhindre, at det overhovedet kommer til en afstemning i senatet.

Men Peter Pitts, der tidligere har været næstøverste chef for eksterne anliggender hos FDA, siger til Reuters, at der ikke er nogen fortilfælde for, at et hold har bremset en afstemning om en ny FDA-Kommissær. Og han regner heller ikke med, at det sker denne gang.

Obamas foretrukne tættere på FDA-toppost

Obamas kandidat til FDA-toppost forsvarer industribånd

FDA-boss bekræfter sin egen afgang

FDA-kommissær hyrer mulig arvtager

Forsiden lige nu

Sunstone-selskab vinder patentstrid

Det svenske biotekselskab Cantargia har fået rettens ord for, at selskabets hovedaktiv bygger på en opdagelse, der er beskyttet af patentlovgivningen. Den adm. direktør udtrykker tilfredshed med afgørelsen.

Ny Zealand-direktør: "Vi skal forberede vores lanceringer flere år i forvejen"

Ivan Møller skal opbygge Zealand Pharmas produktion, kvalitetssikring og forsyningskæde forud for biotekselskabets forventede lanceringer af sine første selvejede produkter. Den nye koncerndirektør ser det som "den rigtige stilling både på det personlige og professionelle plan", da han nu også får mere tid med sin kone, som arbejder for Novo Nordisk.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier