MedWatch

Forskere skaber malaria-bekæmpende myg

En gruppe forskere har skabt myg, som bærer på specielle gener, der er i stand til at blokere spredningen af den alvorlige infektionssygdom malaria.

Foto: Eskestad Mik/ Jyllands-Posten

Malaria er en yderst alvorlig infektionssygdom, som spredes via en parasit og rammer millioner af mennesker i lande med tropisk klima hvert eneste år. Spredningen af sygdommen skyldes især myg som bærer på parasitten og smitter mennesker med den, men nu ser det ud til, at myg også kan gemme på svaret på, hvordan man kan komme sygdommen til livs.

En gruppe forskere har nemlig formået at skabe en særlig art af myg, som bærer på specielle gener, der kan bremse spredningen af malaria.

Det skriver Reuters.

Ved hjælp af såkaldt genredigering, hvor man kan indsætte, udskifte eller fjerne dele af DNA, har forskerne skabt den specielle afart af myggen Anopheles stephensi, som er med til at sprede malaria i Indien.

De nye myg danner ifølge nyhedsbureauet antistoffer mod malaria, som videregives til 99,5 pct. af deres afkom. Planen er nu at sætte disse myg ud i naturen, hvor de skal formere sig med myggene fra den originale race, så deres fælles afkom bliver ude af stand til at sprede sygdommen.

”Det kan sprede sig gennem en population med stor effekt og øges fra 1 pct. til mere end 99 pct. i løbet af ti generationer, eller omkring en enkelt myggesæson,” udtaler biologen Valentino Gantz fra University of California-San Diego ifølge Reuters.

Forskerne understreger, at de laboratorieskabte myg ikke vil udslette malaria alene, men i kombination med de vacciner og lægemidler, der er ved at finde vej til markedet, samt gængse forholdsregler som myggenet, kan man komme et stort skridt nærmere at få bugt med sygdommen.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen, WHO, anslås det, at der vil være 214 millioner tilfælde af malaria på verdensplan i 2015 med 438.000 dødsfald til følge. De fleste tilfælde registreres i afrikanske lande syd for Sahara.

KU og biotekselskaber bag ny malariavaccine

Europa giver grønt lys til verdens første malariavaccine

Læge om malariavaccine: Mest spændende nyhed i nyere tid

Forskere: Nyt stof kan bekæmpe malaria for 1 dollar

Asiater barsler med verdens første dengue-behandling

Forsiden lige nu

Genmab-boss om Darzalex-prognose: Der er potentiale for en opjustering

Genmab overraskede markedet med en prognose for salget af blockbusteren Darzalex, som ligger et godt stykke over analytikernes forventninger. Topchef Jan van de Winkel kalder skudsmålet realistisk, men mener også, at der er mulighed for, at selskabets forventninger kan blive hævet senere på året.

William Demant lander rekordstor omsætning og indtjening

Høreapparatskoncernen William Demant Holding kommer ud af år 2017 med tocifret omsætningsvækst og vækst på bundlinjen Topproduktet Oticon Opn leverer fortsat, men også koncernens kirurgiske division har klaret sig flot. Trods vanskeligt sammenligningsgrundlag i andet halvår 2017 indfrier William Demant forventningerne, man havde sat til årets afslutning. 2018 bliver endnu bedre, lyder det i koncernens netop offentliggjorte årsregnskab.

Dansk biotekselskab vil sælge aktier for op mod 1 mia kr i USA

Det danske biotekselskab Ascendis Pharma, der er noteret på Nasdaq i USA, har annonceret planer om et nyt aktieudbud, som i yderste instans kan have en værdi på mere end 1 mia. kr. Det er den fjerde massive kapitalrejsning fra selskabet siden en børsnotering i USA i 2015.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier