Europa giver grønt lys til verdens første malariavaccine

Europæiske lægemiddelmyndigheder har anbefalet godkendelse af en vaccine mod den myggebårne parasitsygdom malaria fra britiske GlaxoSmithKline. Vaccinen er den første af sin slags, der kan blive kommercielt tilgængelig.
Foto: /ritzau/AP/Jacquelyn Martin/
Foto: /ritzau/AP/Jacquelyn Martin/

Verdens første malariavaccine, som er udviklet af den britiske medicinalkoncern GlaxoSmithKline, blev fredag anbefalet godkendt til brug af et ekspertpanel under Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Vaccinen, der går under navnet RTS,S eller Mosquirix, er blevet anbefalet til brug i børn i de afrikanske lande syd for Sahara, som er fra 6 uger til 17 måneder gamle, af EMA-panelet CHMP.

Vaccinen vil først kunne tages i brug, når den er endeligt godkendt af EU-Kommissionen, men det sker som regel efter blot et par måneder, og en positiv anbefaling fra CHMP er i de fleste tilfælde så godt som lig en godkendelse. Ifølge GSK er det første gang, at en vaccine mod malaria når denne milepæl.

”Dagens videnskabelige beslutning er endnu et skridt mod at gøre verdens første malariavaccine tilgængelig for små børn. Selvom RTS,S alene ikke er hele svaret på malariaproblemet, så vil brugen af den sammen med andre tiltag såsom sengenet og insektmidler være et væsentlig bidrag til at kontrollere byrden fra malaria i børn i de mest udsatte afrikanske samfund,” udtaler selskabets adm. direktør, Andrew Witty.

Foto: GSK/ PR
Foto: GSK/ PR

- GlaxoSmithKlines adm. direktør, Andrew Witty, PR-foto

Not-for-profit-pris

I 2013 var der 584.000 mennesker der døde på grund af den myggebårne parasitsygdom, og 90 pct. af disse dødsfald skete i de afrikanske lande syd for Sahara, mens 83 pct. af dem skete for børn i disse lande.

Nu skal verdenssundhedsorganisationen (WHO) så udforme en officiel politik vedrørende brugen af den nye vaccine i nationale vaccinationsprogrammer, som vil træde i kraft når vaccinen bliver endeligt godkendt.

GSK har ifølge eget udsagn forpligtet sig til at tilbyde en not-for-profit-pris på vaccinen, som er udviklet i samarbejde med PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI). Det betyder, at prisen på RTS,S blot vil ligge 5 pct. højere end, hvad det koster at producere vaccinen.

Gevinsten på de 5 pct. vil blive geninvesteret i forskning og udvikling i den næste generation af malariavacciner eller vacciner mod andre tropiske sygdomme, oplyses det.

 Forskere: Nyt stof kan bekæmpe malaria for 1 dollar 

 Læge om malariavaccine: Mest spændende nyhed i nyere tid 

 KU og biotekselskaber bag ny malariavaccine 

 45 EU-millioner til malaria-projekt 

 Danske forskere finder vaccine mod klamydia  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også