MedWatch

Gilead uddeler gratis hepatitismedicin til et helt land

Gilead Sciences vil bevise overfor verden, at hepatitis C kan udryddes, med et nyt, ambitiøst projekt i et tidligere sovjetland.

Foto: AP/POLFOTO/arkiv

Den frygtede og smitsomme levervirus hepatitis C kan udryddes én gang for alle. Det er den amerikanske medicinalkoncern Gilead Sciences overbevist om, og man er fast besluttet på at vise for omverdenen, at det ikke bare er tom snak.

Derfor har selskabet, som står bag de banebrydende hepatitismidler Sovaldi og Harvoni, startet et nyt projekt i den tidligere sovjetiske republik Georgien, som skal sikre, at alle borgere, der har brug for det, får hepatitismedicin ganske gratis.

Det skriver Reuters.

Georgien er et land, der befolkningsmæssigt minder om Danmark med en population på omkring 5 millioner mennesker. Men det er samtidig det land i verden med den tredje højeste forekomst af hepatitis relativt set kun overgået af Egypten og Mongoliet. Næsten 7 pct. af alle borgere i landet bærer ifølge Reuters på virussen, og de fleste virale variationer og typer af hepatitis er repræsenteret der.

Derfor har Gilead besluttet at bruge Georgien som et testland, hvor man vil tilbyde sine to hepatitismidler til alle hepatitispatienter, der har brug for dem.

Det nye testprogram er støttet af det amerikanske Centers for Disease Control (CDC) og vil i første omgang omfatte 5.000 patienter i landet i 2015, mens man i den næste fase af programmet vil behandle op mod 20.000 patienter årligt.

Andre må også på banen

Planen er at indsamle data fra det ambitiøse testprojekt og bruge disse som bevis for, at sygdommen kan udryddes. Dermed håber man at overbevise andre landes regeringer om det fornuftige i at investere i koncernens hepatitismidler.

”Det er et fint land at evaluere for os. Vi vil tage de indsamlede data fra Georgien med til andre lande rundt om i verden for virkelig at overbevise dem om, at investeringer kan ændre sygdommen på et grundlæggende plan med tiden,” siger Gregg Alton, der er direktør for corporate & medical affairs for Gilead i et telefoninterview med Reuters, men tilføjer dog:

”Gilead kan ikke kurere hepatitis C på globalt plan alene. Der er nødt til at være andre aktører, der kommer på banen og investerer i det.”

 Læger Uden Grænser revser Gileads hepatitis-plan 

 Analyser: Sovaldi er pengene værd 

 Asiatisk selskab sælger Sovaldi-kopier for 70 kr. stykket 

 NICE anbefaler Gileads Harvoni 

 Medie: Gilead sparer milliarder på skattefinte 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier