MedWatch

Nyt håb på vej til folk med grøn stær

Der er ikke blevet lanceret nye typer af lægemidler mod den udbredte øjenlidelse grøn stær i flere årtier, men indenfor de nærmeste år kan der være nyt håb på vej til patienter, der lider af problemet.

Foto: Novartis/ PR

For første gang i 20 år kan der være nyt håb på vej for de mange patienter, som lider af øjenlidelsen glaukom, også kendt som grøn stær. Det skriver Reuters.

Glaukom er egentlig ikke en enkelt sygdom, men en samlet betegnelse for en lang række sygdomme, der kan forårsage forandringer i synsnerven. Det kan medføre såkaldt kikkertsyn og i værste fald total blindhed.

I USA lider 2,7 millioner mennesker af Grøn Stær, og det tal forventes at vokse til 4 millioner i 2030. En undersøgelse fra 2012 peger på, at ca. 50.000 danskere over 60 år lider af problemet.

Der er ikke nogen kur mod disse øjenlidelser, og ikke siden amerikanske Pfizer sendte midlet Xalatan på gaden i 1996 har man i USA set en ny type af lægemiddel mod problemet. Flere nye produkter er blevet godkendt og lanceret, men altså ikke nogen, der har en ny virkningsmekanisme.

Men ifølge Reuters er en række selskaber snart klar til at sende nye, innovative lægemidler på dette marked, der vurderes til at have en samlet værdi på 5,6 mia. dollars.

Markedet for midler mod grøn stær domineres af Novartis’ øjenafdeling Alcon, førnævnte Pfizer, samt Valeant Pharmaceuticals og Allergan, der nok er bedst kendt som firmaet bag Botox-behandlinger.

Men mindre selskaber som Aerie Pharmaceuticals, Inotek Pharmaceuticals og Ocular Therapeutics er alle godt i gang med udviklingen af lægemidler eller medicinsk udstyr mod grøn stær, og de første af disse produkter kan, hvis alt går efter planen, være klar til markedsføring fra 2017, skriver nyhedsbureauet.

EU godkender Novartis-middel mod grøn stær

FDA godkender Novartis-middel mod grøn stær

Medicin mod grøn stær kan afhjælpe skaldethed

Generelt tilskud til øjenmedicin

Forskere printer nye øjenceller

Forskere udvikler supertynd sensor til øjet

Læs artiklen fra Reuters her.

Forsiden lige nu

Lundbeck på FDA's sorte liste: Vi forstår det ikke

De amerikanske sundhedsmyndigheder har offentliggjort en liste med selskaber, der kan have benyttet sig af tvivlsomme taktikker for at forsinke generisk konkurrence. Lundbeck er blandt dem, men det er helt forfejlet, siger selskabets pressechef.

To nye kliniske studier giver Roches blødermiddel et ekstra løft

Roches nye blødermiddel Hemlbra, en markant konkurrent til Novo Nordisks medicin til samme sygdom, har med et par nye datasæt vist en dramatisk effekt på blødningerne hos patienterne, og det lover godt for midlet, der allerede giver de traditionelle hæmofilbehandlinger kvaler.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier