Big Pharma-bosser afviser at forlade USA

Mens Pfizer kan være på vej til at flytte over Atlanten, så afviser to andre direktører fra store, amerikanske medicinalselskaber at forlade USA.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

I kølvandet på Pfizers gentagne forsøg på at opkøbe AstraZeneca har det været nævnt, at en af bevæggrundene bag det amerikanske selskabs ønske om at opkøbe sin britiske rival var muligheden for at flytte hovedsædet til Storbritannien for at opnå skattefordele.

Men nu afviser topchefer fra to af USA’s andre medicinalkoncerner, at man har planer om at følge i Pfizers formodede fodspor. Det skriver Bloomberg.

Både Ken Frazier fra Merck & Co. og Heather Bresch fra kopigiganten Mylan siger til mediet, at man ikke har nogen umiddelbare planer om at forlade USA til trods for de ufordelagtige skatteforhold i landet.

”Jeg er fortsat optimistisk, fordi vi er et rationelt land med rationelle mennesker. Vi er stolte af at være et amerikansk selskab, men vi vil gerne operere på samme vilkår som vores europæiske og japanske konkurrenter,” siger Merck-direktøren til Bloomberg.

Regelændringer

De fleste andre lande, herunder også Danmark, kører med det, man kalder et territorielt skattesystem, hvilket vil sige, at virksomhederne betaler skat af de penge, de tjener, i det land, hvor de tjener dem. I USA er det dog anderledes. Her skal alle selskaber, der er indregistrerede og har hovedsæde i landet, betale amerikansk skat af hele omsætningen.

Og de to direktører advarer da også om, at andre aktører meget vel kan begynde at forlade landet, hvis ikke den amerikanske regering får ændret de nuværende skatteregler.

Men indtil videre ser det nærmere ud til, at den amerikanske kongres vil gå i den anden grøft og indføre nye stramme regler, der forhindrer amerikanske selskaber i at flytte udenlands gennem fusioner og opkøb. Og det behager bestemt ikke Mylans topchef.

Langt ude

”Hvis alle i min sektor er smuttet, og Pfizer smutter, og Kongressen vågner op og siger: ’Vi må hellere gøre noget for at stoppe det,” så bliver jeg straffet, mens de har en kæmpe fordel, fordi de allerede er smuttet. Det er allerede kørt alt for langt ud,” siger Heather Bresch til Bloomberg.

Mylan har for kort tid siden forsøgt at overtage den svenske medicinalvirksomhed Meda AB, og direktøren indrømmer, at en skattefordel ville være ”et biprodukt” af sådan en handel. Hun tilføjer, at man nu kigger på andre opkøbsmuligheder, men ikke helt har opgivet Meda.

 Hvad vil Pfizer med AstraZeneca?

 Amerikansk medicinalselskab vil købe svenske MEDA 

 Mylan er afvist for anden gang 

Læs artiklen fra Bloomberg her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også