MedWatch

Merck-partner falder 62 pct. efter fejlet forsøg

Det amerikanske biotekselskab Endocytes fremmeste lægemiddelkandidat, som man indgik en milliardstor aftale med Merck om i 2012, har fejlet i et klinisk studie. Selskabets aktieværdi raslede ned med mere end 60 pct. ovenpå nyheden.

Foto: /ritzau/AP/RICHARD DREW/Arkiv

Der var store forventninger til lægemiddelkandidaten vintafolide til behandling af en række kræfttyper, da udvikleren Endocyte indgik en samarbejdsaftale med medicinalgiganten Merck & Co. om kandidaten i 2012.

Men nu har kandidaten fejlet i et fase 3-studie, hvor den blev undersøgt som behandling af patienter med æggestokkræft. Den kliniske skuffelse kostede fredag biotekselskabet 62 pct. af aktieværdien, og den kan i sidste ende også koste samarbejdet med Big Pharma-partneren. Det skriver Bloomberg.

Fase 3-studiet er blevet droppet, efter en analyse har vist, at vintafolide ikke var i stand til at afhjælpe patienter med platin-resistent æggestokkræft. Det meddeler de to samarbejdspartnere ifølge mediet.

Ophøjet ro

Endocytes adm. direktør Ron Ellis tager skuffelsen med ophøjet ro, og slår overfor Bloomberg på, at man har en række andre kandidater i pipelinen.

Selskabet meddeler desuden, at man fortsat vil teste vintafolide til behandling af patienter med lungekræft, og analytikeren Adnan Butt fra RBC Capital Markets forklarer da også til mediet, at denne indikation er vigtigst, da markedet er markant større end for lægemidler mod æggestokkræft.

Men aktiemarkedet ser noget anderledes på sagen. Aktieværdien er som skrevet faldet med mere end 60 pct. – det største fald siden 2011 – og indtil der foreligger kliniske data for lungekræftindikationen, vil investorerne blive ved med at straffe selskabet, siger Adnan Butt.

RBC Capital Markets udråbte ellers tilbage ved udgangen af 2012 Endocyte som én af de vigtigste investeringscases at holde øje med i 2013.

 Investeringsbank: Sådan ser biotek ud i 2013

Kan koste partnerskab

Endocyte-direktøren fortæller Bloomberg, at Merck ikke umiddelbart har planer om at trække sig fra samarbejdet med biotekselskabet pga. den seneste skuffelse, og at koncernen først vil træffe en beslutning herom, når de endelige data fra lungekræftforsøget foreligger. Men det er ikke usandsynligt, at Merck vil vende ryggen til Endocyte.

”Når et lægemiddel ikke kan vise effekt i en stor indikation som denne, så er én af de ting, som smarte medicinalselskaber gør, at trække stikket tidligt,” siger en anden analytiker, Christopher Raymond fra Robert W. Baird & Co., til mediet.

Han tilføjer, at der også er udbredt skepsis over, om de andre kandidater i biotekselskabets pipeline kan stå distancen.

 De 20 største licensaftaler i biotek i 2012

Læs artiklen fra Bloomberg her.

Mere fra MedWatch

Agilent Technologies opjusterer

Laboratorieleverandøren Agilent Technologies har haft et stærkt forskudt tredje kvartal, og opjusterer forventningerne for helåret.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier