Medie: Novartis vender sig væk fra RNA-teknologi

Schweiziske Novartis har ifølge FierceBiotech skåret kraftigt i sin kliniske udvikling indenfor såkaldt RNA-teknologi – et område, som en række konkurrenter droppede for år tilbage.
Foto: Novartis/ PR
Foto: Novartis/ PR

Den schweiziske medicinalkoncern Novartis lukker nu ned for en stor del af sin kliniske forskning indenfor såkaldt RNA-teknologi i biotekknudepunktet Boston. Det skriver FierceBiotech.

RNA-teknologi er kort fortalt en teknik, der gør det muligt at op- eller nedjustere forskellige sygdomsfremkaldende gener. Det er et område, som bl.a. danske Santaris opererer på, hvor biotekselskabet har udviklet en speciel LNA-platform, som bruges til udvikling af netop denne type lægemidler.

Santaris har en række samarbejdsaftaler med internationale medicinalselskaber, og i starten af indeværende år hentede man en ny, amerikansk topchef, Don deBethizy, ind i selskabet. Han skal først og fremmest hjælpe danskerne ind på det amerikanske marked, ligesom en børsnotering i USA har været nævnt som en mulighed.

 Santaris indgår endnu en aftale med en kæmpe 

 Santaris henter mio. og amerikansk topchef 

 Santaris: Amerikansk børsnotering på bordet

Snæver anvendelse

Novartis bevægede sig ind på RNA-området gennem en samarbejdsaftale med det førende selskab på området, Alnylam, som også har et samarbejde med bl.a. Sanofi.

Men selvom man i sin tid havde store forhåbninger til teknologien, så har forskningen på området ikke for alvor båret frugt for den schweiziske medicinalgigant.

”Vi har besluttet at reducere vores interne lægemiddeludviklingsarbejde indenfor RNA-terapier væsentligt,” skriver Novartis i en meddelelse til FierceBiotech og tilføjer:

”Denne beslutning er drevet af de fortsatte udfordringer med formulering og levering, og det faktum, at den nuværende række af medicinsk relevante targets, som siRNA (små interfererende RNA-molekyler, red.) kan bruges mod, er meget snæver.”

Ikke de første

Novartis er dog ikke det eneste selskab, som har valgt at trække sig væk fra RNA-området. Ifølge FierceBiotech har landsmændene fra Roche, samt andre store aktører, nedlagt programmer indenfor denne teknologi for år tilbage.

Der var 26 forskere ansat til at varetage Novartis’ kliniske arbejde indenfor RNA-teknologi i Boston. Det vides ikke, hvor mange af disse der berøres af nedtrapningen på området.

Selskabet forklarer, at man arbejder på at flytte medarbejdere til andre afdelinger for at ”holde nedskæringerne på så lavt et niveau som muligt”. Og man vil fortsat beholde ”en lille gruppe forskere” til at arbejde med RNA-forskning og afsøge mulighederne for at indgå partnerskaber, afslører Novartis.

Læs artiklen fra FierceBiotech her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også