Økonom: Incitamenter til biotek-industrien betaler sig

En amerikansk økonom konkluderer i et nyt studie, at offentlige incitamentsprogrammer til biotekindustrien er penge, der er godt givet ud. Programmerne hjælper ikke kun den specifikke industri, men har faktisk en endnu mere udtalt på den bredere økonomi, lyder det.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Der kan stadig sættes spørgsmålstegn ved, i hvor høj grad offentlige incitamentsprogrammer til industrien faktisk har en positiv økonomisk effekt, men spørger man en amerikansk økonom kan den offentlige støtte godt betale sig – i hvert fald inden for bioteksektoren. Det skriver BioNJ.

I studiet "State incentives for innovation, star scientists and jobs: Evidence from biotech" har den amerikanske universitetsprofessor Joseph J. Seneca undersøgt effekten af incitamentsprogrammer på tværs af alle 50 amerikanske stater. Professoren konkluderer, at incitamentsprogrammerne er effektive og generer et betydeligt afkast,  return on investment (ROI) for både bioteksindustrien og den bredere økonomi.

”Studiet indikerer, at statslige incitamentsordninger for biotek-sektoren øger antallet af højst produktive forskere, øger beskæftigelsen og indtjeningen i industrien og har en betydelig positiv indvirkning på statens overordnede økonomi,” skriver Joseph Seneca i en kommentar til BioNJ.

Bred økonomisk effekt

Han har sammen med sine kolleger undersøgt forholdene i alle 50 stater over en 20-årig periode frem til 2010. Her har man medtaget en lang række forhold såsom patentdata fra enkelte forskere, brugen af incitamentsordninger i staterne, antallet af selskaber, beskæftigelsen og lønningerne i sektoren, samt beskæftigelsen på andre, ikke-relaterede områder.

Konklusionen fra studiet er, at incitamentsprogrammerne kan øge antallet af meget produktive forskere i en stat med 15 pct. over en treårig periode, mens ”en lignende effekt ses i den samlede beskæftigelse i biotek-sektoren, og en endnu større relativ effekt ses i den bredere økonomi.”

Dansk-lignende stat går forest

Én amerikansk stat, som længe har opereret med incitamentsordninger for biotek-industrien, er New Jersey. Staten har omkring 8,9 millioner indbyggere og er dermed rundt regnet halvanden gange så befolket som Danmark.

Her har man siden 1993 opereret med skatterabatter på forsknings- og udviklingsarbejde, og rabatterne er vokset år for år. Herudover tilbyder man en række incitamenter udelukkende til biotek-industrien, bl.a. såkaldte tech transfer-programmer og skatterabatter til business angels, skriver professoren i sin kommentar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også