Guldbelagte nanohylstre skal forbedre kræftbehandling

Kinesiske forskere har skabt guldbelagte nanohylstre, som kan omkapsle traditionelle lægemidler og dermed målrette og markant forbedre behandlingen af kræftsygdomme.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En gruppe af kinesiske forskere har formået at skabe ”multifunktionelle, guldbelagte nanohylstre”, som kan muliggøre en langt mere effektiv behandling af kræftsygdomme end på nuværende tidspunkt. Det skriver Genetic Engineering & Biotechnology News.

Ifølge forskerne kan man med nanoteknologien nemlig levere medicin til de kræftramte celler på en meget mere målrettet måde. Et af de helt store problemer med traditionel kemoterapi er nemlig, at behandling ikke blot dræber de syge celler, men også rammer kroppens raske celler under processen, hvilket svækker patienten og dennes immunforsvar.

Surt miljø

Men ved at placere såkaldte peptider - små molekyler opbygget af en række aminosyrer – på overfladen har man formået at ”styre” nanohylstrene hen mod de rette kræftceller. Her bindes de sammen med cellerne, hvis sure miljø bevirker, at medicinen "læsses af".

Og den specielle nanostruktur gør også, at opfindelsen sandsynligvis kan bruges inden for såkaldt hypertermi-terapi, hvor man dræber kræftcellerne ved at udsætte dem for høje temperaturer.

Resultaterne af studiet med de guldbelagte nanohylstre er offentliggjort i tidsskriftet Biomedical Materials, og de skal nu efterprøves i dyremodeller, oplyser forskerne.

Læs artiklen fra Genetic Engineering & Biotechnology News her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også