Giganter ser muligheder i overset gigtsygdom

Sygdommen urinsyregigt er et overset, men potentielt yderst lukrativt område for medicinalindustrien – og et område som vil vokse markant i den nærmeste fremtid. AstraZeneca og Pfizer barsler med nye lægemidler mod sygdommen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Sygdommen urinsyregigt rammer flere og flere mennesker verden over. På nuværende tidspunkt er markedet dog relativt småt, men standardbehandlingen på området er en lægemiddeltype, som efterhånden har mere end 50 år på bagen – og det gør markedet yderst lukrativt for aktører i medicinalindustrien, skriver Bloomberg.

Erhvervsmediet beretter videre, at to giganter allerede står på spring i form af selskaberne AstraZeneca og Pfizer, som begge udvikler lægemidler mod sygdommen.

Overset område

”Det er en af de mest misforståede og oversete sygdomme, vi har” siger James Mackay, som står i spidsen for AstraZenecas kliniske program for sygdommen, til Bloomberg.

Han er ansat i selskabet Ardea Biosciences, som den svensk-britiske medicinalkoncern opkøbte for 6,86 mia. kr. i 2012. Ardea står for al klinisk forskning indenfor urinsyregigt, hvor man bl.a. har den lovende kandidat lesinurad i fase 3, samt en anden – og potentielt mere potent behandling – kaldet RDEA3170 under udvikling i tidligere stadier.

Amerikanske Pfizer har ligeledes en lægemiddelkandidat mod sygdommen i de tidlige stadier gennem et partnerskab med det japanske selskab Kissei Pharmaceuticals.

Stigende problem

Urinsyregigt er en tilstand, som skyldes en ophobning af urinsyre i kroppen, der sætter sig som smertefuld gigtbetændelse i leddene – ofte i storetåen. Urinsyre er et affaldsstof, som alle mennesker har i kroppen.

Ved urinsyregigt stiger mængden af urinsyre i blodet – enten fordi man danner for meget urinsyre eller fordi, man udskiller for lidt urinsyre gennem nyrerne. Hvis mængden af urinsyre i blodet bliver for høj, vil den sætte sig som krystaller i kroppens led, og det medfører anfald af smertefuld gigtbetændelse.

Sygdommen er i nogen grad genetisk betinget, men den kan også hænge sammen med patienternes livsstil og skyldes i høj grad fedme, hjerteproblemer og alkoholmisbrug.

Antallet af tilfælde af urinsyregigt i verden støt stigende, hovedsagligt pga. livsstilsændringer. I 2021 vil 17,7 millioner mennesker verden over lide af tilstanden, skriver mediet med henvisning til estimater fra Decision Resources Group, og ifølge netdoktor.dk er problemet også stigende i Danmark.

Blockbuster potentiale

Og der er god plads for medicinalaktører på dette voksende marked. Standardbehandlingen på området allopurinol så som nævnt dagens lys for mere end 50 år siden og sælges nu som generisk medicin.

I 2009 blev et nyt lægemiddel, febuxostat, godkendt mod sygdommen i USA. Midlet markedsføres som Uloric i USA af japanske Takeda og som Adenuric af selskabet Ipsen i Europa. Men det nye lægemiddel virker langt fra i alle patienter.

Og topsalget for AstraZenecas lægemiddelkandidat alene kan derfor også forventes at runde den magiske 1 mia. dollar, som er lig med blockbuster-status, ifølge estimater fra JPMorgan Chase & Co.

Læs artiklen fra Bloomberg her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også