MedWatch

Giganters HIV-indsprøjtninger kan lette behandlingen

To lægemiddelkandidater fra store medicinalselskaber kan lette behandlingen af HIV gennem månedlige indsprøjtninger frem for dagligt pilleindtag. Det viser et nyt klinisk studie.

Foto: Colourbox

Månedlige indsprøjtninger med to nye HIV-terapier fra henholdsvis GlaxoSmithKline og Johnson & Johnson har vist sig i stand til at opretholde en passende mængde af medicinen i patienters blodstrøm til, at man kan kontrollere den farlige virus.

Det skriver Bloomberg med henvisning til et nyt klinisk studie, som peger på, at de månedlige injektioner i fremtiden helt kan erstatte de piller, som HIV-patienter pt. skal indtage på daglig basis.

Tidligere var det faktisk endnu værre. Her blev HIV bekæmpet med en cocktail af helt op til 30 forskellige piller dagligt, skriver nyhedsmediet. Og selvom man nu kan nøjes med en enkelt pille, så er det stadig en ubekvem og farlig behandlingsform, da pillerne kan forårsage permanente leverskader.

Kan bruges præventivt

Men det nye studie af 40 frivillige, som havde testet negativ for HIV, viste, at man med injektioner af de to lægemiddelskandidater, GSK744 og TMC278, kunne opretholde de virksomme stoffer i patienterne på et højt nok niveau til at bekæmpe sygdommen i op til fire måneder efter indsprøjtningerne.

Hovedforsker på det kliniske program for GSKs lægemiddelskandidat, Bill Spreen, forklarer overfor Bloomberg, at de nye terapiformer ikke bare har potentiale til at forbedre behandlingen for HIV-positive patienter, men at man også vil kunne bruge dem præventivt til mennesker, som har en større risiko for at blive smittet med virussen.

Læs hele artiklen fra Bloomberg her.

Mere fra MedWatch

CHMP anbefaler coronapille fra Pfizer

Pfizer har fået en positiv anbefaling fra CHMP, der anbefaler at tabletbehandlingen Paxlovid godkendes til behandling af covid-19. I Danmark er midlet dog allerede taget i brug.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier