MedWatch

Tidlig diabetesvaccine viser positive takter

Positive resultater med en ny vaccine mod type 1 diabetes giver forhåbninger om afgørende ændringer i den måde, man bekæmper sygdommen på, skriver Bloomberg.

Foto: Helle Arensbak, Jyllands-Posten

En nyskabende diabetesvaccine har vist sig effektiv i et klinisk studie, hvilket åbner for helt nye behandlingsmuligheder af sygdommen. Det fremgår af en artikel fra Bloomberg.

Type 1 diabetes skyldes en unormal immunrespons, som rammer de celler i kroppen, der står for produktionen af insulin – de såkaldte beta-celler i bugspytkirtlen. Men den nye vaccine har altså vist sig i stand til at bekæmpe denne immunrespons og dermed bevare de insulinproducerende celler.

Det kliniske fase 2 studie, som blev foretaget af forskere fra Stanford University i Californien og Leiden University Medical Center i Holland, undersøgte vaccinen, TOL-3021, sammenlignet med et placebomiddel i 80 patienter mellem 18 og 40 år gamle.

Her registrerede man 20 pct. højere niveauer af proteinet C-peptid - som afslører funktionen af beta-cellerne – i patienter, som fik vaccinen, mens placebogruppen præsterede en nedgang på 8,8 pct. Samtidig registrerede man en nedgang i de T-celler, som er skyld i ødelæggelsen af de insulinproducerende beta-celler.

Et eftertragtet mål

Og det kan åbne nye døre for de mange diabetespatienter, som pt. er afhængige af daglig insulintilførsel.

”Selvom insulin redder folks liv og blev opdaget for 100 år siden, har vi brug for noget, som er bedre end det. Et af de mest eftertragtede mål for immunologisk terapi er at gøre netop det; antigen-specifik modulation,” siger hovedforfatteren på studiet, professor Lawrence Steinman, til Bloomberg.

Læs hele artiklen her.

 Danske forskere finder essentielt diabetesmolekyle 

 Medtronic tættere på lancering af kunstig bugspytkirtel 

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier