Amerikanske forskere indoperer gensplejset blodåre

Det er for første gang nogensinde lykkedes for en gruppe amerikanske forskere at indsætte en gensplejset blodåre i en patient med nyrefejl.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Forskere fra det amerikanske forskningshospital Duke University Hospital i North Carolina har formået at gensplejse et blodkar og indsætte det i en 62-årig mandlig patient med nyrefejl. Det oplyser Bloomberg.

Den gensplejsede blodåre kan forbedre mandens dialysebehandling og bane vejen for fremtidige vævstransplantationer, skriver nyhedskilden.

Det er første gang nogensinde, at det er lykkes for amerikanske forskere at implantere et vævstransplantat.

Blodåren blev udviklet med menneskeligt væv i et såkaldt netrør, og forskerne forklarer ifølge Bloomberg, at man har formået at fjerne overflødige celler og dermed sikre, at der ikke opstår en immunreaktion.

Derfor forventer de heller ikke de samme bivirkninger, som ses, når man gør brug af kunstigt udstyr eller blodårer, der er taget fra andre steder i kroppen. Og det giver forhåbninger om, at teknikken kan bruges meget bredere, f.eks. i hjerte-bypass operationer.

”En blodkar er i virkeligheden et organ – det er yderst komplekst væv. Vi starter med det her, og en skønne dag er vi måske i stand til at udvikle en lever eller en nyre eller et øje,” udtaler Jeffrey Lawson, en hjertekirurg, som var med til at udvikle og implantere blodkarret, ifølge Bloomberg.

Læs hele nyheden fra Bloomberg her.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også