Pfizer satser på vaccine mod super-bakterie

Medicinalkoncernen Pfizer vil udvikle en vaccine mod den resistente gruppe af bakterier kendt som stafylokokker, og her sætter man sin lid til kvinden, som har udviklet to blockbuster-vacciner.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Mikrobiologen Kathrin Jansen har stået for opdagelsen og udviklingen af to innovative og højst succesfulde vacciner, nemlig livmoderhalskræftvaccinen Gardasil fra selskabet Merck og Pfizers vaccine mod lungebetændelse og meningitis, Prevnar 13, som genererer salg på omkring 4 mia. dollar årligt.

Og nu satser Pfizer på, at hun kan sikre den næste store vaccine-succes for selskabet, skriver Reuters. Således er hun sat til at finde frem til en vaccine mod MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus) – på dansk blot stafylokokker.

Dødbringende bakterie

Bakteriegruppen rammer omkring 54 millioner mennesker på verdensplan og koster mere end 20 mia. dollar at behandle årligt. Alene i USA står bakterien bag 20.000 dødsfald hvert år, hvilket gør den mere dødbringende end AIDS, skriver nyhedskilden.

Stafylokokker er en meget almindelig bakteriegruppe, som har været til stede i mennesker i flere århundreder og ofte ikke medfører symptomer. Den kan dog i visse tilfælde medføre infektioner og lungebetændelse og i værste fald være dødelig.

Men med opdagelsen af penicillin i 1928 fandt man en måde at bekæmpe bakteriegruppen på. Det har dog også ført til resistens. Derfor udviklede man den kraftfulde penicillin, methicillin, men i løbet af 1960erne udviklede stafylokokker også forsvarssystemer mod denne penicillintype.

Begrænset viden og stor konkurrence

Så selvom markedet er enormt, så er risikoen for nederlag det også, og flere kritikere mener, at man simpelthen ikke har en stor nok viden om bakterien til at kunne udvikle en vellykket vaccine. Tidligere har vacciner fra selskaber som Nabi, der nu går under navnet Biota Pharmaceuticals, og Merck fejlet.

Men hvor tidligere forsøg har fokuseret på en enkelt mekanisme ved bakterien eller et enkelt protein, så vil Pfizers nyeste vaccine være rettet mod en række mekanismer, oplyser Reuters.

Kathrin Jansen påpeger dog, at udviklingen af en ny vaccine ofte tager op mod 15 år. Samtidig kan Pfizer se frem til konkurrence på området fra andre store aktører som GlaxoSmithKline, Novartis og Sanofi.

Læs hele artiklen fra Reuters om den nye vaccinekandidat her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også