MedWatch

WHO kræver handling over for resistent gonorré

WHO opfordrer på det kraftigste lægemiddelindustrien til at udvikle medicin og vacciner mod gonorré. Men interessen er ikke stor, fremgår det af artikel fra NewScientist.

Foto: Renata Horvat / Stock.xchng

Kønssygdommen gonorré har i øjeblikket gang i et storstilet comeback – og denne gang har den tænkt sig at blive hængende. Der er opstået nye stammer af bakterien, som er immune overfor de sidste få typer antibiotika, der stadig virkede mod sygdommen.

I en sjælden advarsel til offentligheden sidste uge oplyste World Health Organization (WHO), at yderst resistente tilfælde af gonorré var blevet opdaget i Japan, Australien og dele af Europa. De opfordrer samtidig til en verdensomspændende indsats for at opspore super-bakterien – og for at udvikle medicin og vacciner mod gonorré.

Men det har lange udsigter. Pga. den meget begrænsede økonomiske gevinst fra lægemidler rettet mod infektioner og den tidligere vellykkede brug af antibiotika mod netop gonorré, har der ikke været de store investeringer i sygdommen.

 ”Der er ingen nye terapeutiske lægemidler under udvikling,” siger Manjula Lusti-Narasimhan fra WHOs afdeling for Reproductive Health and Research.

Men epidemiologiske modeller viser at de nuværende officielle procedurer for at håndtere gonorré så godt som sikkert vil føre til en stigning i antallet af tilfælde, samt til antibiotikaresistens.

Det anslås at neisseria gonorrhoeae, også kendt som gonokokker, rammer 106 millioner mennesker på verdensplan hvert år.

 Infektionen fører til smertefuld vandladning for mænd og kan være symptomfri for kvinder, men hvis den ikke behandles, kan den føre til smertefuld bækkeninflammation og i værste fald til en potentielt livstruende ektopisk graviditet.

Den kan føre til blindhed for spædbørn, og gøre det lettere at pådrage sig HIV.

Læs hele historien om gonorréens comebackfra NewScientist her.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier