Toppolitikere vil bygge nyt innovationsdistrikt i København: "Visionen er en by i byen"

Regeringen håber at kunne tiltrække privat kapital til en ny dansk pendant til Kendall Square. 
Til rundvisningen var erhvervsminister Morten Bødskov (S), overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) mødt op. | Foto: Erhvervsministeriet /PR
Til rundvisningen var erhvervsminister Morten Bødskov (S), overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) mødt op. | Foto: Erhvervsministeriet /PR

Selvom valgresultatet til Europaparlamentsvalget først indløb sent søndag aften, var der alligevel et stort politikerfremmøde mandag morgen, hvor prorektor for forskning ved KU, David Dreyer Lassen, viste rundt i det, der forhåbentlig i fremtiden bliver det nye Innovation District Copenhagen på Nørrebro.

Blandt de fremmødte politikere var erhvervsminister Morten Bødskov (S), undervisnings- og forskningsminister Christina Egelund (M) samt overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen (S).

Det er regeringen, Københavns Universitet og Københavns Kommune, der er gået sammen om partnerskabet Innovation District Copenhagen, der hvis alt går vel, kan blive til en dansk pendant til Kendall Square i Boston, der er verdens måske vigtigste kraftcenter inden for farma- og biotekindustrien. 

”Visionen er at skabe et nyt stort internationalt innovationsdistrikt med afsæt i de fantastiske forskningsmiljøer, der er her i området. Det handler om at få skabt en model, hvor forskere går sammen med kapitalinteressenter og folk, der kan bringe produkterne skridtet videre og frem til produktion,” siger erhvervsminister Morten Bødskov til MedWatch. 

Allerede i dag spirer nye biotekselskaber frem i området omkring Bioinnovation Institute (BII), men hvis der skal yderlige fart på udviklingen, kræver det ifølge partnerskabet bag Innovation District Copenhagen, at der bliver arbejdet med en samlet helhedsplan for områdets udvikling. 

Efter planen skal det nye innovationsdistrikt ligge i området omkring Københavns Universitets Nørre Campus, Rigshospitalet, Bio Innovation Institute, De Gamles By og Haraldsgade-kvarteret.
Efter planen skal det nye innovationsdistrikt ligge i området omkring Københavns Universitets Nørre Campus, Rigshospitalet, Bio Innovation Institute, De Gamles By og Haraldsgade-kvarteret.

Her skal det blandt andet kortlægges, hvad der skal til for at tiltrække investeringer, virksomheder og viden, samtidigt med at der tages hensyn til områdets egenart og bevaringsværdier.

”Min og regeringens vision med det her, og vores deltagelse med Københavns Kommune, er, at skabe en by i byen, hvor alt det, man skal bruge, fra man får idéen, til at det bliver en succesfuld virksomhed, er til stede. Jeg mener, der er kæmpe potentiale for Danmark i det her,” siger Morten Bødskov.

Selvom Kendall Square i Boston ofte nævnes i industrien som et forbillede, bør Danmark gå sin egen vej, mener Morten Bødskov.

”Kendall Square er internationalt berømt af gode årsager med MIT som omdrejningspunkt. Der er folk herfra, som har været derovre i mange år, og som jo selvfølgelig føler sig inspireret af det, og det tror jeg er helt rigtigt. Men jeg tror, at vi skal holde fast i, at selvom det selvfølgelig er et internationalt anerkendt miljø, så har vi altså også her et internationalt anerkendt miljø,” siger Morten Bødskov og tilføjer: 

”Der er en årsag til, at der er et potentiale, og det er jo fordi, at der er en interesse for at investere her. Det her samarbejde mellem regering, kommunen og Rigshospitalet samt de private interessenter med BII som omdrejningspunkt, tror jeg kun kan blive godt.”

Forestiller du dig målrettet finansiering fra regeringens side ind i det her projekt, eller skal det komme andre steder fra?

”Vi har lanceret en kvantestrategi, hvor man kan læse om, hvordan vi ser på det at få skabt forsknings- og udviklingsmiljøer, men også få kommercialiseret det. Det er lidt den samme tankegang, som er her,” siger Morten Bødskov og tilføjer: 

”Jeg tror, at interessen vil være så stor omkring det her, at det først og fremmest handler om, at vi kan være med til at bidrage til at skabe rammerne. Derefter føler jeg mig helt overbevist om, at den private kapital vil komme, at der vil være stor interesse fra internationale forskere, og at det her vil være en magnet på nye virksomhedseventyr.”

Hæstorp håber på attraktivt bymiljø

Som repræsentant for Københavns Kommune var overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) også til stede, og hun ser frem til, at Københavns Kommune kommer til at spille en aktiv rolle i at få området til at blive en realitet.

”Københavns Kommune har i et stykke tid været en aktiv del af hele København Science City, og vi tror på, at life science er en af vores helt store styrkepositioner, ikke bare i Danmark, men også her i København. Derfor vil vi gerne være med til at sikre, at vi også får udviklet nogle af de her statslige grunde ved Haraldsgadekvarteret og i det hele taget, at der bliver en synergi mellem virksomheder, forskning, udvikling, særlig inden for sundhed og life science,” siger Sophie Hæstorp Andersen til MedWatch. 

Hun fortæller, at Københavns Kommune i første omgang kommer til at spille en rolle som planmyndighed i processen. Det er nemlig sådan, at hvis man ønsker at transformere og fortætte et område, som parterne i dette tilfælde gør, så skal der et politisk flertal til i Københavns Kommune. 

Blandt andet har parterne kig på en række ledige grunde på Haraldsgade, som lige nu er ejet af staten, og så skal der gerne udbygges til Universitetets, Rigshospitalets og BII’s eksisterende bygninger i området, så der kan være plads til endnu flere forsknings- og kontorpladser.

Hvis planerne skal blive en realitet, skal der jo penge til. Er det nogle, I kommer med fra Københavns Kommune?

”Vi er allerede en del af nogle samarbejder, men det, der først og fremmest er vores opgave, er som planmyndighed, og så må vi tage op, hvis det er sådan, at der bliver behov for nogle særlige indsatser og midler, og så er vi også villige til at se på det,” siger Sophie Hæstorp Andersen og afslutter:

”Vores opgave er at sikre, at der er et bymiljø, som er attraktivt både for studerende og for life science, men selvfølgelig også for københavnerne. Det vil vi kaste alle vores ressourcer ind i og finde ud af, hvordan vi kan gøre det. Der er en kæmpe efterspørgsel efter grunde i København til erhverv, til at lave life science, bioteknologi, kvante, og der vil vi gerne sikre, at det bliver gjort på en god måde, så det også giver noget tilbage til byen.”

Parterne skal efter sommerferien mødes til et kick-off-møde med andre relevante aktører, herunder bl.a. Rigshospitalet og Københavns Professionshøjskole, hvor der igangsættes et samarbejde om udarbejdelsen af en samlet helhedsplan for områdets udvikling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også