Liberal Alliance vil ”ruske op i Medicinrådet og deres systemtænkning”

Liberal Alliance vil ruske op i Medcinrådet efter kritik af rådet fra flere kanter. 
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det er på tide at ruske op i Medicinrådet og deres systemtænkning, og jo før, jo bedre, skriver Louise Brown, der er sundhedsordfører i Liberal Alliance i et debatindlæg i Jyllands-Posten. 

Hun kritiserer, at Medicinrådet i flere år har givet afslag på ny og mere effektiv medicin til behandling af blandt andet nyrekræft, lymfekræft og prostatakræft. 

”Jeg er valgt af danskerne for at varetage deres interesser over for et massivt system, og jeg vil simpelthen ikke finde mig i, at borgerne, der betaler nogle af verdens højeste skatter til ét af verdens dyreste sundhedssystemer, skal modtage behandling, der er et uland værdigt,” skriver Louise Brown. 

Som Medwatch skrev i starten af oktober har kritikerne af Medicinrådet stået i kø siden dets stiftelse i 2017, og blandt de fremmeste har været Lægemiddelindustriforeningen, Lif.

For lange sagsbehandlingstider, for snævert fokus på pris og manglende transparens i Medicinrådets beslutninger er blot et udsnit af brancheforeningens hyppige nedslagspunkter.

Brancheforeningen har skudt gang i kampagnen”Medicin til tiden”, der på sociale medier især dokumenterer, hvordan det i Danmark ifølge Lif er svært for medicinalselskaber at få ny medicin godkendt.

Medicinrådet er stopklods med sine restriktive regler for godkendelse, lyder opråbet blandt andet, men Steen Werner Hansen, der er formand for Medicinrådet, afviste kritikken over for Medwatch: 

”Lægemiddelindustriforeningen, som navnet siger, skal jo understøtte deres medlemmer. Det er jo typisk dem, der indsender ansøgninger, som ikke er tilfredse, når de ikke får en positiv anbefaling, og derved bliver Lægemiddelindustriforeningens holdning jo klart afspejlet i deres medlemmers holdning,” siger Steen Werner Hansen til MedWatch.

Over for Berlingske har han desuden, forholdt sig til kritik fra en række læger, der går på, at Medicinrådet giver afslag på en række kræftbehandlinger, imens Danmarks nabolande tager flere og flere behandlinger i brug, som kan forlænge liv. 

”Det, jeg kan sige, er, at vores vurderinger i hovedparten stemmer overens med vores nabolandes,” sagde han til Berlingske og uddybede:

»Og så kan der enkelte gange være forskelle, som handler om, hvad man bedømmer det op imod – altså den behandling, man i forvejen har tilgængelig i Danmark, og hvorvidt den nye behandling kan forbedre chancen for at overleve.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også