Staten og Bavarian Nordic forhandler om betingelser for tilbagebetaling af statsstøtte

Finansordfører fra Venstre mener, at man politisk bør tage højde for, at verden har ændret sig.
Bavarian Nordics kandidat mod covid-19 er uden kommercielt potentiale, men selskabet er i øjeblikket alligevel forpligtet af staten til at søge om godkendelse. | Foto: Bavarian Nordic / Pr
Bavarian Nordics kandidat mod covid-19 er uden kommercielt potentiale, men selskabet er i øjeblikket alligevel forpligtet af staten til at søge om godkendelse. | Foto: Bavarian Nordic / Pr

Bavarian Nordic og Indenrigs- og Sundhedsministeriet forhandler om at ændre de krav, som staten satte for at give næsten 800 mio. kr. i statsstøtte til udviklingen af vaccinekandidaten ABNCov2 mod covid-19.

Det bekræfter parterne over for MedWatch.

For selvom Bavarian Nordic på baggrund af et fase 3-forsøg har konkluderet, at der ikke længere er noget kommercielt potentiale i ABNCov2, så lød en af statens betingelser for støtten, at vaccinen skulle sendes til vurdering hos det europæiske lægemiddelagentur EMA.

Det er blandt andet dette krav, som forhandlingerne berører.

”Vi har en dialog med sundhedsmyndighederne om, hvordan dette angribes, såfremt man når dertil, at de regulatoriske myndigheder ikke kan ser sig i stand til at modtage en godkendelsesansøgning. Myndighederne kan ikke modtage en ansøgning til en vaccine, hvis de regulatoriske krav har ændret sig i retning af tilpassede vacciner,” skriver Bavarian Nordics investor- og presse-chef Rolf Sass Sørensen i en mail til MedWatch.

Det er netop ændringer i de regulatoriske krav til nye covid-19-vacciner, som gør, at Bavarian Nordic offentligt har lagt de kommercielle forventninger til ABNCov2 i graven.

Svag udsigt for tilbagebetaling

Aftalen mellem staten og Bavarian Nordic indebærer, at statsstøtten ved en eventuel vaccinegodkendelse skal betales tilbage i form af vacciner eller gennem royalties fra salget af den danske vaccine.

Hvis staten afviger fra kravet om en ansøgning, er det altså samtidig også et endeligt farvel til de 800 mio. kr., og Indenrigs- og Sundhedsministeriet er da heller ikke indtil videre gået med til at droppe kravet.

”Bavarian Nordic har nu offentliggjort resultaterne af deres fase 3-forsøg med ABNCoV2, og resultaterne får Bavarian Nordic til at konkludere, at der ikke er et aktuelt kommercielt potentiale i vaccinekandidaten. Udviklingen har dog ført til en validering af den anvendte teknologi, som kan vise sig brugbar i fremtidens vaccineudvikling, og derfor er Bavarian Nordic og Indenrigs- og Sundhedsministeriet i dialog om mulighederne for godkendelse af vaccinen ved EMA og nyttiggørelse af teknologien inden for rammerne af den indgåede statsstøtteaftale,” skriver ministeriet i et skriftligt svar.

Ministeriet understreger i sit svar, at dialogen med Bavarian Nordic om statsstøtten er meget kursfølsom og derfor meget lukket, hvorfor myndighederne ikke kan sige mere eller svare på, hvor længe forhandlingerne vil tage.

Mulig mindre EMA-vurdering

Rolf Sass Sørensen fra Bavarian Nordic forklarer, at der i aftalen om statsstøtte er opstillet flere scenarier, hvor selskabet ikke skal tilbagebetale de 800 mio. kr.

”Det kan for eksempel være den hypotetiske situation, hvor de regulatoriske myndigheder ikke ser sig i stand til at modtage en registreringsansøgning, fordi man har ændret vilkårene for en covid-vaccine,” skriver han og åbner for ideen om, at Bavarian Nordic måske ender med en løsning, hvor selskabet skal sende klinisk data til EMA for at få en officiel afvisning af ABNCoV2, uden at det kræver en fuld og omfattende godkendelses-ansøgning.

”Man kan formentlig godt få deres vurdering uden at lave en egentlig indsendelse. Hvis det er de regulatoriske myndigheders tilgang, når de har alle data i hus, så er det korrekt, at så er der ingen forpligtigelse om tilbagebetaling i henhold til kontrakten,” skriver Rolf Sass Sørensen.

Skiftende politisk talelyst

På Christianborg er det svært at få partierne i tale om statsstøtten på 800 mio. kr. til det kuldsejlede vaccineprojekt hos Bavarian Nordic. 

Bortset fra Det Konservative Folkeparti, der som eneste parti stemte imod tildelingen af skattekroner, og hvor finansordfører Rasmus Jarlov nu i skarpe vendinger kritiserer de andre, især liberale, partier. Rasmus Jarlov mener i den forbindelse, at partierne bag aftalen om statsstøtte også må være ansvarlige for at pege på en løsning på situationen omkring kravet om en ansøgning til EMA med et middel uden kommerciel værdi.

Venstres finansordfører Torsten Schack Pedersen skriver, at man politisk bør kunne tage højde for, at verden ændrer sig, og at det heldigvis er lykkedes hurtigt at udvikle og udbrede andre covid-vacciner end Bavarians verden over.

”Det har været en succes. Imidlertid er det en succes, der har overlevet sig selv, og det ændrer vilkårene for eksempelvis aftalen om statsstøtte mellem Bavarian og staten. For mig er det vigtigt, at dansk erhvervsliv har gode rammevilkår, også når de indgår kontrakter med staten. Ét af de vilkår er blandt andet, at de kan regne med kravene i kontrakterne med staten. Det er et vigtigt hensyn at have øje for i denne sag,” skriver Torsten Schack Pedersen, der efterfølgende ikke er vendt tilbage om, hvorvidt svaret betyder, at staten bør fravige kravet om en ansøgning eller ej. 

Hos Dansk Folkeparti er formand og finansordfører Morten Messerschmidt omvendt klar i sin melding om, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet bør afstå fra kravet i aftalen med Bavarian Nordic.

”Hvis støtten i øvrigt er givet efter reglerne under corona-epidemien, synes jeg, at staten skal bistå til at få tingene til at glide. Jeg tror ikke, der er brug for nogen over-formalisme i denne tid, hvor dansk økonomi fortsat er skrøbelig. Præcis hvilken model, man kommer frem til, må regeringen levere et udspil på,” skriver han.

Hverken Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht eller Moderaternes Henrik Frandsen er dog vendt tilbage. Både Enhedslisten og SF har tidligere fremført, at aftalen med Bavarian bør være en rollemodel for lignende aftale mellem staten og medicinalindustrien fremover, men her er partiernes gældende ordførere heller ikke vendt retur med svar, efter Bavarian skrottede udviklingsplanerne af vaccinekandidaten.

Alternativets finansordfører Christina Olumeko har svaret, at hun ikke har tilstrækkeligt med kendskab til sagen, mens hverken finansordførerne fra Radikale Venstre, Nye Borgerlige, Danmarksdemokraterne eller Liberal Alliance har ønsket at svare på spørgsmål om sagen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også