Konservative tordner mod statsstøtte til kuldsejlet Bavarian Nordic-vaccine: "Det var et tåbeligt projekt fra start"

De konservatives finansordfører Rasmus Jarlov lægger ikke fingrene imellem, når han siger, hvad han mener om Bavarian Nordics fejlslagne vaccineprojekt mod covid-19 og om de partier, som støttede det.
Finansordfører for Det Konservative Folkeparti, Rasmus Jarlov (til venstre), var manden, der trykkede nej for partiet i dets modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic. | Foto: Jens Dresling
Finansordfører for Det Konservative Folkeparti, Rasmus Jarlov (til venstre), var manden, der trykkede nej for partiet i dets modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic. | Foto: Jens Dresling

Som det eneste parti på Christiansborg stemte Det Konservative Folkeparti imod at tildele Bavarian Nordic statsstøtte på omkring 800 mio. kr. til at udvikle en ny covid-vaccine, og partiets finansordfører Rasmus Jarlov (K) retter nu en skarp kritik af de partier, som støttede pengeoverførslen til medicinalselskabet.

De mange skattekroner er nemlig gået til udviklingen af en vaccine, som ifølge Bavarian Nordic selv ikke har et kommercielt potentiale.

”Det har hele vejen igennem været ulogisk, at man skulle engagere den danske stat i udvikling af en ny medicin. Det har aldrig nogensinde været sandsynligt, at der skulle komme noget godt ud af det,” siger Rasmus Jarlov til MedWatch.

Han mener, at Bavarian Nordic aldrig har haft nogen synderlig chance for at kunne konkurrere med selskaber som Pfizer og Biontech og Moderna, som har godkendte mRNA-vacciner på markedet.

”Vi er op mod nogle af de største amerikanske medicinalselskaber, og sandsynligheden for, at man ved lige at give 800 mio. kr. til et lille dansk medicinalselskab skulle kunne udvikle noget, der var lige så godt, har hele tiden været meget lille,” siger Rasmus Jarlov, som fremhæver, at de 800 mio. skattekroner til Bavarian Nordic derfor var kastet ud af vinduet lige fra starten.

”Det har været et meget mærkeligt projekt at kaste offentlige kroner efter, når man har et frit marked, som leverer varen, og man bare kan købe nogle internationalt producerede vacciner, som er bedre end det, man ville kunne lave i Danmark,” siger han.

Regeringen fremlagde med opbakning fra samtlige partier i Folketinget, bortset fra Det Konservative Folkeparti, planerne om statsstøtte til Bavarian Nordic og selskabets vaccinekandidat i september 2021. Omkring ni måneder forinden, i december 2020, havde Folketinget iværksat en national vaccinationsindsats mod covid-19 med på det tidspunkt fire godkendte vacciner i Danmark: Comirnaty fra Pfizer og Biontech, Spikevax fra Moderna, Vaxzevria fra Astrazeneca og Jcovden fra Janssen. De to vacciner fra Astrazeneca og Janssen blev senere suspenderet fra vaccinationsprogrammet.

En verden i forandring

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har forklaret til MedWatch, at Bavarian Nordic som et led i aftalen med partierne om statsstøtte er forpligtet til at søge om godkendelse og derved få de regulatoriske myndigheders officielle vurdering af vaccinekandidaten. Bavarian Nordic har dog med sin seneste udmelding om manglende kommercielt potentiale ingen forventninger om, at vaccinekandidaten kan godkendes.

Rasmus Jarlov undrer sig over, at andre partier på Christiansborg støttede at bruge skattekroner på Bavarian Nordics udviklingsprojekt.

”Vi er ikke tilhængere af, at man kaster så mange penge efter noget, som er så udsigtsløst som det projekt. Hvordan andre partier så har vurderet det anderledes, det går over min fatteevne – især for såkaldt liberale partier – må jeg nok indrømme,” siger den konservative finansordfører.

Med Bavarian Nordics skepsis over for det kommercielle potentiale, er der dermed ingen udsigter til, at staten kan få refunderet de 800 mio. kr., når den blev godkendt, som ellers var en del af aftalen for at modtage støtten. Ifølge Rasmus Jarlov må de partier, der stemte for støtten, selv redegøre for, om pengene er spildt.

”Jeg synes, at det var et tåbeligt projekt fra start af, og jeg har ikke selv noget bud på, hvordan man nu skal redde den situation. Det er de politikere, der har sat det i gang, der skal svare på det,” siger Rasmus Jarlov, der tidligere ikke har ville udtale sig om den konservative modstand.

Venstres finansordfører Torsten Schack Pedersen skriver i en mail til MedWatch, at verden hele tiden forandrer sig, og at det er vigtigt, at man er i stand til politisk at tage højde for de forandringer.

”I det her tilfælde er der sket en stor ændring væk fra behovet for covid-19-vacciner, fordi private virksomheder udviklede og udbredte dem til store dele af verden hurtigt. Det har været en succes. Imidlertid er det en succes, der har overlevet sig selv,” skriver Torsten Schack Pedersen.

Enhedslisten og SF har tidligere forklaret til MedWatch, at partierne ønskede at gøre aftalen med Bavarian Nordic til en rollemodel for flere samarbejdsaftaler mellem staten og medicinalindustrien. Ingen af de to partier har svaret tilbage på en aktuel henvendelse fra MedWatch om situationen. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også