Britisk regering lander aftale med strejkende sundhedssektor

En aftale mellem regering og sundhedsansatte kan muligvis dæmpe historisk store strejker i Storbritannien.
Storbritannien har været ramt af omfattende strejker de seneste måneder | Foto: Susannah Ireland
Storbritannien har været ramt af omfattende strejker de seneste måneder | Foto: Susannah Ireland

Den britiske regering er torsdag nået til enighed om en ny lønaftale med en lang række ansatte i Storbritanniens sundhedssektor.

Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Dermed kan der potentielt lægges en dæmper på nogle af de store strejker, der har præget det britiske samfund på det seneste.

Det er fagforeninger, der repræsenterer omkring en million ansatte i det britiske sundhedsvæsen (NHS), der har forhandlet aftalen på plads. Den består bl.a. af en lønstigning på fem pct. fra næste år.

Den inkluderer desuden en to pct. stigning af lønnen i det indeværende år og en engangsbonus på mindst 1.250 pund pr. person. Det svarer til 10.600 kr.

De største fagforeninger har torsdag sagt, at de anbefaler, at deres medlemmer stemmer ja til aftalen. Blandt dem er Royal College of Nursing (RCN), der repræsenter blandt andet sygeplejersker og jordemødre.

RCN’s medlemmer strejkede i december for første gang nogensinde.

”Medlemmerne tog den allersværeste beslutning og indledte en strejke, og de har i dag fået oprejsning,” siger RCN’s generalsekretær, Pat Cullen.

En anden, mindre fagforening, der repræsenterer omkring 100.000 ansatte, siger, at den ikke støtter aftalen, men alligevel vil sende den til afstemning.

Den britiske premierminister, Rishi Sunak, hylder aftalen som værende ”overkommelig for skatteyderne”. Han siger samtidig, at regeringen ”leverer på løftet om at halvere inflationens niveau”. Det skriver AFP.

Aftalen, der torsdag er indgået, omfatter ikke Storbritanniens juniorlæger, der har strejket mandag, tirsdag og onsdag. Juniorlæger er læger, der ikke er erfarne specialister, men som stadig kan have årtiers erfaring.

Den seneste tids strejker i Storbritannien har ramt en lang række sektorer. Bl.a. er sundhedssektoren, skolesystemet og den offentlige transport blevet ramt. Strejkerne er landets mest omfattende siden 1980’erne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også