Venstres sundhedsordfører ryger ud af Folketinget

Venstres sundhedsordfører under coronaepidemien, Martin Geertsen, har ikke opnået genvalg.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
af ritzau

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, bliver ikke blandt de to Venstre-folk valgt i Københavns Storkreds. Det fremgår af resultatet af de personlige stemmer, som er lagt frem onsdag aften.

Mange har måske særligt lært Martin Geertsens ansigt at kende under coronaepidemien, hvor han var sundhedsordfører for Venstre.

Her var han ofte involveret i de orienteringer, som regeringen gav Folketinget om regeringens coronahåndtering.

Med alle de personlige stemmer talt op i København, står Martin Geertsen med over 2100 personlige stemmer. Det dog ikke nok til at indløse et af Venstres to mandater i Københavns Storkreds.

Dem løber kulturordfører Jan E. Jørgensen og EU-parlamentariker Linea Søgaard-Lidell med. De har fået henholdsvis omkring 4200 og 3700 personlige stemmer.

Venstre er ved tirsdagens valg også gået tilbage i København. Hvor de i 2019 fik 15 procent af vælgerne, fik de tirsdag 8,4 procent.

En af årsagerne kan være, at Venstre i 2019 havde Tommy Ahlers på kandidatlisten i København. Han fik alene 26.000 personlige stemmer og blev en af valgets topscorer på landsplan.

Netop Linea Søgaard-Lidell har overtaget Tommy Ahlers’ kreds og har også fået Ahlers støtte under valgkampen.

Da Venstres tilbagegang kostede et mandat skulle enten Geertsen, Jan E. Jørgensen eller Linea Søgaard-Lidell ende med sorteper. Det blev så Geertsen.

Manglen på Ahlers er dog ikke hele forklaringen. Eksempelvis er Jan E. Jørgensen, der har sin base omkring Frederiksberg, og Martin Geertsen fået et par hundrede personlige stemmer færre end ved seneste valg.

Martin Geertsen kan dermed slutte sig til en række Venstre-kolleger over hele landet, der har lidt under Venstres samlede tilbagegang.

Venstre tabte 20 mandater sammenlignet med de 43, de fik efter valget i 2019.

For at gøre ondt værre for oppositionspartiet er der umiddelbart et flertal bag socialdemokraternes Mette Frederiksen som statsminister. Om det bliver til en ny regering med hende i spidsen vil de kommende dages forhandlinger afsløre.

Samtidig har Danmarks Statistik onsdag og torsdag gang i en ekstra fintælling for at sikre, at det endelige resultat er så korrekt som muligt. Det kan muligvis flytte nogle af de yderste mandater - omend næppe på tværs af blokkene.

Sundhedsordfører hårdt klemt af radikal tilbagegang

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også