Dansk forsyning er upåvirket af russisk stop for gas

Danske virksomheder, der producerer med gas, ser ikke ud til at blive påvirket af Ruslands stop for gas til Polen og Bulgarien.
Foto: Ina Fassbender/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Ina Fassbender/AFP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE/MEDWATCH

Ruslands stop for gas til Polen og Bulgarien får ikke umiddelbart konsekvenser for den danske forsyningssikkerhed, når det gælder gas.

Det vurderer Kristian Rune Poulsen, der konsulent hos Green Power Denmark.

"Det betyder ikke noget for Danmarks forsyningssikkerhed. Den gas, vi får fra Rusland, får vi via Norge og Tyskland og via ledninger, der ikke er berørt af det her."

"Hen over sommeren får vi masser af LNG sejlet ind (flydende gas, red.) fra Nordamerika og andre steder fra, og der er overskud på markedet i øjeblikket," siger han til Ritzau.

Han har fulgt prisudviklingen på gas siden tirsdagens første forlydender om, at Gazprom ville lukke ned for den såkaldte Yamal-ledning, der forsyner Polen og Bulgarien med gas.

Efter et markant hop tirsdag aften er priserne fortsat med at stige og ligger onsdag formiddag 20 procent højere end for et døgns tid siden.

Men Kristian Poulsen tror, at det kan sagtens være en umiddelbar panikreaktion, der med tiden vil sætte sig igen.

For det har hele tiden været planen fra EU-landenes side at reducere importen af gas fra Rusland med to tredjedele i år, og lukningen af Yamal-ledningen svarer ikke engang til halvdelen af den hidtidige import.

Spørgsmålet er imidlertid, hvad Gazproms næste træk bliver.

"Det her viser i hvert fald en villighed fra russisk side til at reagere, hvis ikke betalingen falder i rubler, som Polen og Bulgarien har nægtet."

"Og vi ved, at blandt andet Ørsted også har et krav hængende over hovedet med en deadline med udgangen af maj. Det er der, at det for alvor kan få konsekvenser for Danmark," siger Kristian Rune Poulsen.

Medicinalvirksomheder ruster sig til muligt gas-stop

Medwatch har tidligere beskrevet, hvordan Ruslandss angreb på Ukraine har skabt stor usikkerhed på energimarkedet, hvor særligt gasprisen er eksploderet.

Flere danske life science-virksomheder arbejder med backup-planer, hvis gassen lukkes, og står godt rustet til situationen lyder det fra virksomheder og organisationer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også