MedWatch

Regeringens plan om højere aktieskat giver stort set intet i kassen

De mulige indtægter fra øget aktieskat, som regeringen ønsker, er sat for højt, ifølge beregninger fra tænketanken Kraka.

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

S-regeringens reformplan kan mangle mindst en halv milliard kr., fordi indtægterne fra en øget aktieskat er sat kunstigt højt.

Det skriver Børsen.

I dag er skatten på aktieindkomst 27 pct. for de første 56.500 kr. og 42 pct. på resten. Regeringen vil øge den høje sats til 45 pct. Topskatteydere betaler 42 pct. af positiv nettokapitalindkomst fra eksempelvis renter. Denne vil regeringen også hæve til 45 pct.

Beregninger fra tænketanken Kraka viser, at provenuet på skattestigningerne, som S-regeringen regner med at få 860 mio. kr. for, er mindst en halv milliard kroner lavere, skriver Børsen.

"Man overvurderer det provenu, som man kan vente, når man hæver skatten på aktieindkomst. Ifølge vores beregninger kan regeringen kun vente omkring 150 mio. kr. i kassen fra den del af forslaget, der handler om aktieskat, hvor de ellers indregner 650 mio. kr.," siger økonom i tænketanken Kraka, Thomas Damsgaard Tørslev.

En stor gruppe danskere ligger ifølge Kraka lige under det knæk på 56.500 kr., hvor satsen på 27 pct. slutter og den på 42 pct. begynder, fordi de da har mulighed for at tilpasse indkomsten, skriver avisen.

Hvis man ligger lige over knækket, har man grund til at forsøge at komme under, så man undgår den højere skat, siger Thomas Damsgaard Tørslev til Børsen.

Ifølge avisen, peger et tidligere folketingssvar fra Skatteministeriet i den samme retning ved at nævne, at den højere beskatning vil have en række afledte effekter på opsparing og porteføljesammensætning, der kan påvirke de offentlige finanser negativt.

Skatteministeriet fastholder dog, at den øgede aktieskat vil give 650 mio. kr. Finansordfører i Socialdemokratier, Christian Rabjerg, mener heller ikke at regeringen overdriver, skriver avisen.

Løkkes nye parti har lavere aktieskat som mærkesag

Klumme: Hvis aktieskatten stiger, vokser "iværksætterstraffen"

Forhenværende minister er frustreret over potentiel forøgelse af aktieskat 

Mere fra MedWatch

Magnus Heunicke er smittet med corona

Sundhedsminister Magnus Heunicke er i selvisolation i Bruxelles, efter at ministeren har fået et positivt svar på en coronatest. Han deltog i en julefrokost i Sundhedsministeriet i fredags, hvorfra der også er et andet smittetilfælde, men smittekilden er endnu ikke fastslået.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier