Kilde: USA indgår gigantforlig med selskaber bag opioidkrise

Selskaber, der beskyldes for at have medansvar i USA's opioidkrise, skal betale 26 milliarder dollar svarende til 164 milliarder kroner.
Stærkt vanedannede medicin menes at have kostet næsten en halv million mennesker i USA livet i perioden fra 1999 til 2019. | Foto: Toby Talbot/AP/Ritzau Scanpix
Stærkt vanedannede medicin menes at have kostet næsten en halv million mennesker i USA livet i perioden fra 1999 til 2019. | Foto: Toby Talbot/AP/Ritzau Scanpix
af ritzau/Reuters

USA's justitsminister og advokater for flere delstatsregeringer ventes onsdag at præsentere et kæmpe milliardforlig, der er indgået med tre af landets største medicinalselskaber for deres rolle i opioidkrisen. Det oplyser en unavngiven kilde med kendskab til sagen.

Forliget meldes at lyde på 26 milliarder dollar svarende til cirka 164 milliarder kroner.

Det skal hjælpe med at løse erstatningskrav mod selskaberne McKesson, Cardinal Health og AmerisourceBergen, der alle beskyldes for at have et medansvar i den amerikanske opioidkrise. De tre selskaber ventes tilsammen at skulle betale 21 af de 26 milliarder dollar.

Det resterende beløb skal betales af medicinalproducenten Johnson & Johnson, der vurderes at have et mindre medansvar for krisen.

Ifølge kilden ventes over 40 delstater at tilslutte sig forliget, mens andre kan vælge at gå videre med deres egne retssager.

Beløbet er på linje med det, som selskaberne tidligere har meldt ud, de forventer at skulle betale, når de langvarige forhandlinger om en forligsaftale er afsluttet. De fire selskaber har flere gange nægtet at have gjort noget galt.

Ifølge USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) mistede næsten 500.000 mennesker livet i USA mellem 1999 og 2019 på grund af overdoser med opioider, der er et stærkt smertestillende lægemiddel.

Opioidkrisen ser desuden ud til at være blevet værre under coronapandemien. CDC oplyste i sidste uge, at foreløbige data viser, at rekordmange døde af overdoser i USA i 2020 med 93.331 dødsfald. Det er en stigning på 29 procent i forhold til året før. Opioider var involveret i tre fjerdedele af alle dødsfaldene.

McKesson, Cardinal Health og AmerisourceBergen beskyldes for at tillade enorme mængder af den stærkt vanedannende medicin nå det sorte marked ved at have haft slap kontrol med sine distributionskæder.

Johnson & Johnson beskyldes for at nedtone risikoen for at blive afhængig af opioider.

Den amerikanske regering har sagt, at pengene skal bruges til at finansiere behandlingsprogrammer for afhængighed, støtteprogrammer for familier og andre sundhedsinitiativer til at tage hånd om opioidkrisen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også