Ny klynge vil have større fokus på farma og biotek

Danish Life Science Cluster skal have et større fokus på medicinal og biotekselskaber, end den hidtidige klyngestruktur i Danmark har haft, mener Diana Arsovic Nielsen, den netop udnævnte direktør for klyngen.
Diana Arsovic Nielsen, direktør for Danish Life Science Cluster | Foto: Danish Life Science Cluster / PR
Diana Arsovic Nielsen, direktør for Danish Life Science Cluster | Foto: Danish Life Science Cluster / PR

Balancen er skævvreden, og den skal der rettes op på. Den styrkeposition Danmark allerede har inden for farma og biotek, skal udnyttes endnu mere.

Igennem mange år har det hav af mindre, nationale såvel som regionale og kommunale klynger, der findes i Danmark, haft et overvejende teknologifokus og en orientering mod medicoteknik og velfærdsteknologiske løsninger.

Anderledes sparsomt har det været med støtte og engagement i initiativer målrettet erhvervsudvikling indenfor medicinal- og biotekvirksomheder, men det skal det være slut med.

Det mener Diana Arsovic Nielsen, der i sidste uge blev præsenteret som klyngens nye og første direktør.

”I det setup, der er i dag, har klyngerne ikke haft et særligt stærkt fokus på farma, biotek og forskning her indenfor. Det skal vi have mere med i Danish Life Science Cluster,” siger hun til MedWatch.

I dag bliver alt for lidt af den store forskningsindsats og vidensproduktion, der skabes på universiteterne, i klinikkerne, de teknologiske institutter og øvrige uddannelsesinstitutioner til innovation og kommercielle løsninger og produkter i nye og eksisterende virksomheder.

Med hovedsæde i København og med regionale hubs i alle landets regioner skal Danish Life Science Cluster bidrage til at råde bod på det, og dét altså med en anden vægtning i fagfokusset end hidtil.

”Indtil nu er det teknologifokusset og velfærdsteknologidelen, som har været meget styrende for flere af initiativerne i det eksisterende klynge-setup – det er selvfølgelig også fint, men vi må ikke glemme den utroligt stærke forskning, vi har indenfor biotek og farma, og de mange virksomheder, der udspringer fra netop de grene af life science,” siger Diana Arsovic Nielsen.

Vil skabe bedre balance

Life science og velfærdsteknologi omfatter biotek, lægemidler, medico, hjælpemidler, velfærdsteknologi og digitale løsninger, og Danish Life Science Cluster skal være en platform for samarbejde mellem alle dele af det ’økosystem’, lyder det fra Diana Arsovic Nielsen.

Tidligere har Diana Arsovic Nielsen været innovationschef i Københavns Kommune og direktør i Syddansk Sundhedsinnovation i Region Syddanmark, og fra sine år i det offentlige har hun erfaret, at man i den enkelte geografi kan være meget optaget af de lokale styrkepositioner.

”Afsættet i de eksisterende klynger har været fostret meget ud af de lokale initiativer, regionerne har lavet. Ser man på deres aktiviteter, har det ikke været karakteriseret ved farma og biotek - det har været mere hardcore indenfor teknologiudviklingen og sammenspillet med f.eks. robotvirksomheder eller teknologi- og it-virksomheder,” siger Diana Arsovic Nielsen.

”Der er behov for fremadrettet at rette op på ubalancen og få udnyttet den styrke, vi har i hele landet,” konstaterer hun videre.

Formand bakker op

Bag Danish Life Science Cluster står en række virksomheder, brancheorganisationer, vidensinstitutioner, sundhedsvæsen, kommunerne og de eksisterende klyngeorganisationer og innovationsmiljøer inden for life science og velfærdsteknologi i hele Danmark.

Hos formanden for Danish Life Science Cluster, Kim Kjøller, der til daglig er adm. direktør for biotekselskabet Union Therapeutics, er det også holdningen, at farma og biotek har overset mulighederne i klyngeindsatserne.

”Fordelen med en dansk Life Science Cluster er, at vi virkelig dækker alle aktører, offentligt som privat, som arbejder på at sikre bedre løsninger for patienter. Et øget fokus på at bygge vidensbro fra universiteter og sundhedssektor er vigtig for os alle, men har måske til nu været en lidt overset mulighed for os i farma,” siger Kim Kjøller til MedWatch.

”Jeg tror, vi med Danish Life Science Cluster fremadrettet bl.a. vil kunne sikre, at vi med offentligt privat samarbejde langt bedre kan dokumentere værdien af vores behandlinger for den enkelte, og her også trække på erfaringer fra kollegaer i velfærdsteknologien og medico,” uddyber han.

Direktøren stemmer i. Ifølge Diana Arsovic Nielsen har farma været meget centreret omkring hovedstaden, og sammenspillet med hospitalerne er da også veletableret.

”Men vi mangler fokus på at få den tradition tænkt mere ind i velfærdsteknologiområdet. Hvordan får vi styrket farma med de nye muligheder, der er i f.eks. digitalisering og ibrugtagning af teknologi, som vi jo også ser, at flere af farmavirksomhederne investerer benhårdt i,” siger Diana Arsovic Nielsen.

”Det at få bygget bro mellem de to kulturer og brancher, ser jeg som en super vigtig del af opgaven i at få Danish Life Science Cluster til at blive en klynge, der er både national og flerbranche-omfavnende,” uddyber hun.

Vækst og nye virksomheder er succeskriteriet

Det overordnede mål med Danish Life Science Cluster er at skabe flere nye vidensbaserede vækstvirksomheder og øge kommercialiseringen af viden i Danmark - til gavn for både væksten og for sundhedsvæsnet, lød det ved den endelige godkendelse af klyngen tilbage i oktober 2020.

Diana Arsovic Nielsen uddyber:

”Vi skal have skabt en masse nye virksomheder, der kommer ud på et internationalt marked, og som leverer innovative løsninger. Klyngens formål er at skabe vækst for Danmark - det er jo en erhvervsklynge, og den er ikke lykkes, hvis ikke vi kan levere mere vækst. Så det skal den kunne,” siger Diana Arsovic Nielsen.

Hvad er dit succeskriterie, lad os sige indenfor 2 år - hvor mange nye virksomheder, herunder indenfor farma og biotek, ser du gerne, er blevet resultatet af klyngen til den tid?

”Det er svært at sætte tal på. Nogle gange er det jo et produkt i en eksisterende virksomhed, der er tale om - i de tilfælde handler det ikke om at skabe en ny virksomhed, men om at få den eksisterende til at vækste og blive større. Det er også et godt mål at gå efter,” siger Diana Arsovic Nielsen. 

”Vi kunne godt tænke os at se nogle flere Novo'er, men vi respekterer også, at der er nogle små virksomheder, der kan nå flotte resultater ved simpelthen at få de rigtige kontakter - både i Danmark, men også eksternt,” uddyber hun.

Diana Arsovic Nielsen tiltræder i Danish Life Science Cluster 1. juli 2021.

Ny klyngedirektør vil bringe Danmark i front: "Vi skal i liga med Boston, Tel Aviv og Helsinki"

Ny dansk life science-klynge har fundet en direktør

Ny life science-klynge udpeger bestyrelsesformand

National klynge for life science godkendt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også